Eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része

A Fekete-tenger vize az elmúlt nyolcvan évben húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára és a fekete-tengeri partvidék bizonyos övezeteire.

A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet máris elnyelt a tenger. Az Amerikai Klimatológiai Központ térképei szerint és a román kutatók szerint a veszély a következő években Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területeire is kiterjedhet. Könnyen megtörténhet, hogy ezek a partrészek 2050-re már nem léteznek – írja a maszol.ro.

Eforie Nord, RomániaForrás: Shutterstock / Készítette: Creative Lab

A katasztrófa nyomán eltűnhet például az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol többtucat szálloda, vendéglő, nyaraló van. 

Az utóbbi években a vidéken több vihar is volt, amelynek nyomán a víz csaknem az első emeletig emelkedett, és csak hetek után húzódott vissza. Az utóbbi időkben az erős hullámverés is gondokat okozott számukra.

A tengervíz szintjének növekedése a tengerparti fövenyt is veszélyezteti.  

Ennek kivédésére egyrészt meg kellene erősíteni a tengerpart védelmét, másrészt ki kellene terjeszteni a partmenti övezetet.

A Fekete-tenger övezetében mindezt 2013-ban kezdték el, legelőször Konstancánál, Mamamiánál és Eforie északi részén. A következő lépésben hasonló munkálatokat végeznek majd Periboina övezetében, a konstancai kaszinó térségében, Agigeán, Costinești-ben, Mangáliában és Dél-Eforiában.

A romániai illetékesek szerint a következő három év során háromszorosára növelik ezeknél az üdülőknél a homokos tengerparti részeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek