Régi fényükben ragyoghatnak az erősen megkopott román gyógyfürdők

Romániában rengeteg gyógyfürdő működhetne, de a régiek állapota leromlott, az újak pedig félkészen várják a befektetőket, vagy a befejezéshez hiányzó összeget. Úgy tűnik, most egy nagyobb állami támogatásnak köszönhetően friss életet lehelnek az elmaradott gyógyturizmusba.

HerkulesfürdőForrás: Wikipédia

Románia egyik leghíresebb fürdője a Herkulesfürdő, amelyet a Cserna folyó völgyében levő melegforrások látnak el gyógyvízzel. A medencék vize reuma, női betegségek, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására is alkalmas. Az egykor csodaszép fürdőépület azonban egyre rosszabb állapotban van. Számos helyi fürdőben hasonló elavulás észlelhető, és az ország mintegy 200 településén hiába van gyógyvíz, nincs keret a kihasználására.

A romániai gyógyüdültetés színvonala a rendszerváltás óta romlik - a gyógyüdülők az összes szálláshelynek csupán hét százalékát teszik ki, a külföldi turistáknak pedig alig öt százaléka választja ezeket. Mindez nem véletlen, hisz az infrastruktúra, a szolgáltatások, az évtizedek óta halogatott beruházások miatt messze elmaradnak az európai színvonaltól.

Ha apró lépésekkel is, de a kormány most megpróbálja visszaépíteni az ágazatot, ezért 2022 végéig évi összesen 130 millió eurónak megfelelő lejre pályázhatnak az érdekeltek. A megpályázott összeg nem haladhatja meg a tervezett beruházás 50 százalékát, és a programban bármelyik üdülő részt vehet, függetlenül attól, hogy milyen tulajdonban van - írja a turizmus.com.

A keretösszegből nem csupán a kezeléshez kapcsolódó tevékenységekre igényelhető pénz, hanem egyéb infrastrukturális beruházásokra is. Feltétel viszont a tevékenység legalább tíz évig való fenntartása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek