Átmenetileg kiköltöznek otthonukból az újvidéki park teknősei

  Felújítási munkálatokba kezdenek decemberben az újvidéki Duna parkban, amely a helyiek egyik kedvenc pihenőhelye. Sokan keresik fel a parkot, hogy lássák a tóban élő teknősöket.

  Kétféle teknős él itt: az egyik faj az európai mocsári teknős, a másik pedig az Észak-Amerikából származó vörösfülű ékszerteknős. A helyiek aggódnak, hogy mi lesz a sorsuk, hiszen a felújítás a tavat, azaz az állatok otthonát is érinti.

  Vörösfülű ékszerteknősForrás: Wikipédia / Készítette: Ltshears - Trisha M Shears

  Az Újvidék központjában elhelyezkedő zöld oázisban az infrastruktúra elavult, a tavacska medrének aljzata megrepedezett, a szennyvízhálózat rossz állapotban van, és gyakran gondok akadnak a tó vizének az újratöltésével is, ezért új szivattyúkat helyeznek majd el - írja a vajdasági Magyar Szó napilap.

  Az illetékesek szerint nincs ok aggodalomra, hiszen már megvan a terv, hogy mi lesz a tavacskában és a szigeten élő teknősökkel, halakkal. Az Európai mocsári teknősöket a Duna melletti ártéri területekre helyezik át, a vörösfülű ékszerteknősöket a Palicsi Állatkertbe szállítják, a pontyokat pedig a Dunába engedik.

  Az Észak-Amerikából származó vörösfülű ékszerteknős egyébként invazív fajnak számít, a Duna park tavában főként ilyen teknősök élnek. A tervek szerint a felújítás után ismét meg lehet majd nézni őket az újvidéki zöld oázisban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!