Turistalátványosság lett a zátonyra futott gőzhajó

Egy 19. századi gőzhajó roncsát Ausztrália partjainál teljesen benőtték a mangrovék, emlékeztetve rá, hogy vannak esetek, amikor a természet erősebbnek bizonyul az embernél. A kezdetben a táj látványát elrontó ipari roncs most – a természet munkájának köszönhetően – egy művészeti alkotáshoz hasonló turistalátványosság, melyet a helyiek gondosan védelmeznek.

Twistie.man/wikipedia

Az SS City of Adelaide nevű gőzhajót 1863-ban Glasgowban bocsátották a vízre, és kezdetben Sydney, Melbourne és Honolulu között szállított utasokat. De harminc évvel később vitorlás hajóvá alakították, majd szén és más áruk szállítására tették alkalmassá, és ekkor kezdődtek a problémák. A hajó 1912-ben kigyulladt, és a lángok csak napokkal később csillapodtak le.

Egy helyi lakos úgy döntött, hogy megvásárolja a maradványokat, hogy hullámtörő gátként használhassa egy közeli helyszínen, de amikor az új helyére akarták vontatni a hajóroncsot, zátonyra futott. És ott is maradt egészen a mai napig, az Ausztrália északkeleti részén lévő sziget, a Magnetic Island közelében, az évtizedek során pedig az állapota tovább romlott, írja a My Modern Met.

A hajó a második világháború alatt egy hadgyakorlat során balesetet okozott, amelyben az ausztrál királyi légierő három, és az Egyesült Államok haditengerészetének egy tagja életét vesztette. Majd a 70-es években egy forgószélbe keveredett, aminek következtében még tovább pusztult.

Mindezek hatására alig maradt valami a hajóból, de a természet úgy döntött, bekebelezi a véletlenül keletkezett szigetet, és megtelepedtek rajta a mangrovék.

Csak néhány apró mangrovéra emlékszem az impozáns hajótest maradványaiban gyerekkoromból, úgy 20 évvel ezelőttről, amikor rendszeresen kisétáltam a roncshoz"– írja egy helyi lakos a Reddit nevű közösségi oldalon. De amint látja, a hajó darabjain mára tért hódítottak a mangrovék."

A hajóroncs mára különleges védelem alatt áll: megtiltották a halászatot a közelében, hogy a mangrovék békében nőhessenek. A különleges természeti jelenség pedig a turisták kedvelt célpontjává vált. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek