A londoni British Múzeumban az Északi-sarkvidék lakosaival ismerkedhet

Az Északi-sarkvidék kegyetlen hely. Télen a hőmérséklet a -40 fokot is eléri, és vannak napok, amikor az egyetlen fényforrás a havon visszatükröződő holdfény. A nyarak fényesek, ami energiával tölt fel, de ilyenkor meg a nap olyan erős, hogy vakságot okozhat. Mégis régóta élnek itt emberek, akik leleményességük és kreativitásuk segítségével megtalálták a módját, hogyan éljék túl a kíméletlen természeti viszonyokat.

Tradicionális inuit öltözékAnsgar Walk/wikipedia

Napjainkban nem kevesebb, mint 4 millióan lakják ezt a vidéket, bár közülük csak 10% tartozik az őslakosság körébe. A British Museum májusban nyíló kiállítása az ő történetüket mutatja be, középpontba állítva, hogy a klímaváltozás okozta olvadás és a szélsőséges időjárás hogyan veszélyezteti hagyományos életmódjukat.

A kiállított tárgyak között lesznek 28 ezer éves, jégből kiolvadt régészeti leletek, túlélőeszközök, öltözékek, művészeti alkotások, amelyek a sarkvidéki emberek természet iránti tiszteletét tükrözik, és helyet kapnak a mai életet bemutató fotók is. A sarki közösségekkel együttműködésben kialakított koncepció a helyi kultúrák sokszínűségét és a közösségek találékonyságát hangsúlyozza, a múzeum sajtóközleménye szerint.

A kiállítás május 28 és augusztus 23-a között látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek