Újra állatok népesítik be a Fukusima körüli területeket

Csaknem egy évtizeddel a fukusimai atomerőmű-baleset után, ismét "virágzik" a vadvilág a sugárszennyezettség miatt lakatlanná vált területeken, állapították meg a Georgiai Egyetem kutatói.

Képkivágás az egyetem kutatási videójábólForrás: University of Georgia / Youtube video

A Journal of Frontiers in Ecology and the Environment című folyóiratban publikált tanulmány szerint a térség különböző vidékein készített 267 ezer felvételen több mint 20 fajt, köztük vaddisznót, japán nyulat, nyestkutyát, makákót, fácánt és rókát is azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók a japán kormány által a 2011-es atomerőmű-baleset után meghatározott három – tiltott, korlátozás alá vont és lakott – zóna 106 helyszínéről gyűjtöttek be adatokat.

Az eredményeink elsőként szolgálnak bizonyítékul arra, hogy immár több állatfaj is nagy számban előfordul a fukusimai tilalmi övezetben, a sugárszennyezettség ellenére

– mondta az egyetem biológusa.

A kamerák 120 nap alatt több mint 46 ezer képet készítettek vaddisznókról: 26 ezret a lakatlan, nagyjából 13 ezret a korlátozás alá vont és 7 ezret a lakott övezetben. A tiltott és korlátozott zónákban nagy számban fordulnak elő mosómedvék, feketelábú nyestek és japán makákók is, amint ez a videóban is látszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek