Indonéziában időjárás-módosítással küzdenek a heves esőzések ellen

Indonézia minden idők leghevesebb esőzését éli, melynek eredményeként az árvizek és földcsuszamlások már számos emberéletet követeltek. Az ország mesterséges időjárásmódosítással igyekszik felvenni a harcot a csapadék ellen, így a légierő gépei több körben is sóval töltött rakétákat lőttek a felhőkbe, hogy a csapadék még azelőtt leessen, mielőtt elérné a leginkább sújtott Jakartát. Ezt az eljárást gyakran alkalmazzáák az országban a száraz évszakban is, hogy eloltsák az erdőtüzeket - számol be a Reuters.

Forrás: かねのり 三浦/pixabay.com

A meteorológiai, klimatológiai és geofizikai ügynökség (BMKG) közölte, a klímaváltozás megnöveli az extrém időjárás kockázatát, és a heves esőzések akár február közepéig is eltarthatnak, január közepi tetőzéssel.

Joko Widodo, Indonézia elnöke szerint az is hozzájárult a tragédiához, hogy késnek az áradások ellen védő infrastruktúra építési munkálatai, egy csatornaprojekttel kapcsolatban például földvásárlási ügyek miatt 2017 óta nem sikerül dűlőre jutni.

Miután Jakarta egyre inkább ki van téve a természeti katasztrófáknak, és egyes részei évente több centimétert süllyednek is, az ország fővárosát áthelyezik Borneó szigetére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek