Szigetnyi szemetet szedtek össze Indonéziában

  Naponta több mint 40 tonna szemetet gyűjtöttek össze ezen a héten egy Jakartától északra fekvő indonéz szigetcsoport lakói. Kína után a 260 milliós Indonézia a világ második legnagyobb szeméttermelője évente mintegy 3,2 millió tonnával, amiből 1,29 millió tonna szennyezi az óceánokat – írja az MTI.

  A takarítási művelet ezen a héten a Jakartától északra fekvő Ezer-szigetek nevű, korallokkal övezett térségre összpontosult, amely népszerű idegenforgalmi látványosság Indonéziában. Az indonéz környezetvédelmi tárca 264 szakemberrel és 13 hajóból álló rajjal segítette a lakosok erőfeszítéseit.

  Szemetet szedő önkéntes a Jakarta-öbölben 2018. március 17-én.Forrás: AFP/Dasril Roszandi

  Az indonéz szemétproblémára a minap ráirányította a figyelmet az a partra sodródott bálna, aminek tetemében 115 műanyagpoharat és két strandpapucsot találtak. A tengeri szemétprobléma olyan súlyos, hogy Celebesz szigetén a hatóságok tavaly rendkívüli szemétállapotot hirdettek, amikor Bali szigetének egy közkedvelt partszakaszát elöntötte a szemét.

  A korallzátonyok övezte Ezer-szigetekre a szemét nagy része máshonnan érkezik, az óceáni áramlatok sodorják leginkább a partra.  

  A több mint 17 ezer szigetből álló Indonézia kormánya eltökélte, hogy 2015-ig 70 százalékkal csökkenti a tengeri műanyagszemetet. Intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a kereskedőket a műanyagzacskók használatáról és felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a műanyag szemét közös ellenség.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!