Súlyos szökőár Indonéziában: közel 300 halott, több mint ezer sérült

Kétszáznyolcvanegyre emelkedett hétfőn az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, a sérültek száma meghaladja az ezret, és legalább ötvenhét embert tartanak nyilván eltűntként - írja az MTI  Sutopo Purwo Nugroho, a szigetország katasztrófavédelmének szóvivőjének hétfői bejelentése alapján.

Nugroho egyúttal figyelmeztetett: az áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni. A cunami szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Forrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

Nugroho korábban azt közölte, hogy a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) nevű vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott - jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők. Szakértők közölték: vélhetően

azért nem adtak ki cunamiriasztást a hatóságok, mivel nem földmozgás váltotta ki a szökőárt, hanem vulkánkitörés, aminek az ereje elnyomhatta a földcsuszamlás "zaját".

Joko Widodo, az ország államfője elismerte, a hatóságoknak nem volt lehetőségük arra, hogy időben figyelmeztessenek a szökőárra, amelynek a legutóbbi adatok szerint több mint 280 halálos áldozata van. Mint mondta a szakértők között sincs egyetértés abban, hogy pontosan mi okozta a természeti katasztrófát, ezért tartózkodni kell attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjanak le a történtekből.

Hozzátette, a különböző, a vészfigyelmeztetések kiadásért felelős hatóságok azt az utasítást kapták, hogy a szökőárra figyelmeztető nemzeti rendszert felülvizsgálják, a meghibásodott elemeit pedig lecseréljék. Ez már a jövő év elején megtörténik majd.

Forrás: AFP/Ferdi Awed

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. "Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra" - mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

Az interneten kering ez a mobiltelefonnal rögzített videó arról, ahogy egy helyi zenekar, a Seventeen koncertje közepén a hirtelen betörő, hatalmas vízmennyiség elsöpri a színpadon álló együttest és a közönséget. A Guardian tegnap arról írt, hogy a zenekar énekese közzétett egy videót, amin a könnyeivel küzdve mondta el, hogy a basszusgitárosuk és a menedzserük is meghalt, két tagjukat és az énekes feleségét pedig egyelőre nem találják.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 család otthonában, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk. A Vöröskereszt szerint az embereknek ivóvízre és orvosi segítségre van a legnagyobb szükségük.

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket. 2004 karácsonyán pedig egy hatalmas földrengés okozott cunamit az Indiai-óceánon, akkor több mint kétszázezren haltak meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek