Térbeli felbontású világatlaszt készített a folyókról két tudós

A világ folyóinak és vízgyűjtőrendszereinek átfogó, minden jellemző adatot tartalmazó atlaszát készítette el két tudós, akik a kedden mutatták be munkájukat, amely hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben – írja cikkében az MTI.

A fotó illusztrációForrás: Peter H/Pixabay

A most elkészült atlasz globálisan több mint nyolcmillió folyószakasz és több mint egymillió vízgyűjtő rendszer adatait mutatja. Olyan információkkal szolgál, mint a vízhozam, a földfelszín alatti víz mélysége vagy az árterület.

A HydroATLAS létrehozásán két tudós, az ausztrál Griffith Egyetemről Simon Linke és a kanadai McGill Egyetemről Bernhard Lehner dolgozott. Ez a világ első nagy térbeli felbontású atlasza, amely feltérképezi a Föld minden folyójának és vízgyűjtőjének környezeti jellemzőit. 

Nincs szükség különös tudásra szükség a számítógépes térképészetben, csak rá kell klikkelni egy folyóra vagy egy területre, és a rendelkezésre álló adatok feljönnek az adatbázisból – magyarázta Linke.

Kiemelte, hogy először lehet erről a területről egyetlen helyen hozzáférni minden fontos, globális információhoz. Segítségével lehetőség nyílik a folyók vagy vízgyűjtők védelmét szolgáló módszerek hiányosságainak kezelésére és az emberi tevékenység édesvízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásinak megértésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek