Így küzd a légszennyezés ellen a Tádzs Mahal

A Taj Mahal India leglátogatottabb műemléke, az UNESCO világörökség része. Indiában a rekordnagy légszennyezettség azonban a kulturális látványosságokat sem kíméli. Az égető szmoghelyzetre válaszul egy cég két mobil légtisztító kisteherautót helyezett el a Taj Mahalnál - számol be róla a CNN.

A Tádzs MahalForrás: Adithya0376/wikimedia.org

A városban egyébként több ilyen furgon is szolgálatban van már, melyeket szükség szerint mozgósítanak. A Taj Mahalnál egyelőre 10 napos próbaidőszakban tesztelik az eszközöket, melyekkel állítólag nyolc óra alatt 1,5 millió köbméter levegőt meg lehet tisztítani, ezt az információt azonban még nem támasztották alá mérések, mert a furgonokon nincsenek erre való érzékelők.

Nem ez az első alkalom, hogy a szennyezés problémákat okoz a Taj Mahalnak, 2018-ban például az indiai legfelsõbb bíróság felszólította a kormányt, hogy fordítson nagyobb figyelmet a műemlék védelmére. Az épületet nemcsak a légszennyezés, hanem a tömegturizmus is veszélyezteti, amellett, hogy itt található a világ egyik legszennyezettebb folyója, a Jamuna is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek