Éjjeli nyitvatartásra kényszerül a Tádzs Mahal

Egyre több népszerű úticél és műemlék küzd a turisták túlzott áradatával, mely nemcsak a nézelődés élményét veszi el, de komoly károkat is okoz az adott látványosságokban. Az indiai Agra városában található világörökségi helyszín, a Tádzs Mahal esetében évről évre szembesülnek ezzel a problémával az illetékesek, akik újabb és újabb megoldásokat próbálnak felvonultatni a turistadömping optimalizálása érdekében – derül ki a Si viaggia cikkéből.

Forrás: Naviti/pixabay.com

Először 2018-ban álltak elő azzal, hogy egy adott időszakban csak bizonyos számú turistát engednek be: ez majdnem megfelezte, 70 ezerről 40 ezerre csökkentette a napi látogatók számát, de még mindig nem jelentett tökéletes megoldást. Aztán mintegy négyszeresére emelték a jegyárakat, ami különösen a helyi látogatók pénztárcáját viselte meg, akik már legalább ötször voltak tanúi a drágulásnak, míg a körülbelül 200 forintos jegyár 1000 forintosra emelkedett.

A hatalmas mértékű turizmus eközben helyrehozhatatlan károkat okozott a márványpadlóban, a falakban és az alapzatban is. Harmadik megoldásként bevezették az éjszakai nyitvatartást, mely jelenleg havi öt éjszakára korlátozódik, és ennek keretében összesen 400, vagyis napi 80 látogató lépheti át a mauzóleum nem túl jó állapotban lévő küszöbét a telihold köré összpontosuló időszakban.

Most azonban újabb lépést fontolgatnak az indiaiak, és ahogyan a turizmusért és kultúráért felelős miniszter, Prahlad Singh Patel bejelentette, egészen a késő éjjeli órákig meghosszabbítják az épület napi nyitvatartását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek