Ne ülje meg az elefántot, csak figyelje!

Népszerű a turisták körében a délkelet-ázsiai országokban az elefántok megülése, azonban sok rosszat hallani arról, milyen körülmények között tartják a békés ormányosokat. A Forbes cikke most egy szép példáról számolt be, ez pedig nem más, mint az etikus elefántturizmus.

A szerző ellátogatott a thaiföldi Elephant Nature Park nevű helyre, ahol mentett elefántokkal foglalkoznak a gondozók, békés éveket biztosítva nekik. Az elefántok élete sokszor igen nehéz, a trükkökre sokszor kínzásokkal tanítják be őket.

Azonban egyre több állatvédő emeli fel szavát ez ellen, így került a képbe Tim Burton új Dumbo-filmje is. Burton persze kellő sötétséggel mutatta be a cirkuszi elefántok mostoha sorsát. Annyira nagy figyelem irányult a Dumbóra mellesleg, hogy még az állatvédő PETA szervezet is nyílt levelet írt a rendezőhöz, hogy a happy end ne az legyen, hogy a kiselefánt és mamája a cirkuszban marad.

Ázsiai elefántForrás: Wikipédia

Persze fontos lenne, ha az emberek nem fizetnének be elefántok megülésére, ami a thaiföldi turistaipar fontos része (ahogy állatos cirkuszi produkciókra se).  

Lek Chailert, akit a Time magazin már Ázsia hősének is választott egyszer, kitalálta a megoldást. Azoknak a lelkére beszél, akik az elefántos lovaglásból élnek, hogy kicsit alakítsák át az üzleti modelljüket. Az elefántok megülése helyett vonják be a turistákat inkább az ellátásukba, készíttessék el az eleségüket, etessék őket, figyeljék őket természetes környezetükben.

Aki nagyon etikus akar lenni az elefántokkal, annak itt egy lista arról, hol haverkodhat velük úgy, hogy minden fél jól jár, és senki se szenved. A változás elkezdődött, már a Lonely Planet is leszedett minden olyan helyet és cikket, ami az elefántlovaglást ajánlja, több utazási iroda is követte ezt a példát. Addig is érdemes inspirációnak megnézni a Love and Bananas (Szeretet és banán) című dokumentumfilmet Chailert munkájáról.

..

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek