Megtiltották, hogy állatkerteknek adja el Afrika a vadon élő elefántokat

Betiltották a vadon élő afrikai elefántok eladását állatkerteknek és cirkuszoknak a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) Genfben zajló konferenciáján kedden.

Parázs vitákat követően fogadták el a CITES genfi tanácskozására összegyűlt küldöttek a tilalomról szóló megállapodás végső változatát az Európai Unió által javasolt néhány módosítással. A megállapodást különösen Zimbabwe ellenezte, amely a szavazást is meg akarta hiúsítani. Végül a tilalomról szóló megállapodást 87 ország elfogadta, 29 ellene szavazott, 25 tartózkodott. A kétharmados többség azonban megvolt a javaslat elfogadásához.

Forrás: Evo Flash / Wikipedia

Azt szavazták meg, hogy a vadon élő afrikai elefántok kereskedelmét csak a természetes élőhelyeiken történő megőrzésre korlátozzák, és véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy a vadon élő elefántokat befogják és a világ különböző tájaira küldjék állatkertekbe és szórakoztató intézményekbe.

Az EU által javasolt módosítás miatt azonban egy kiskapu került a szövegbe, amely lehetővé teszi, hogy "kivételes körülmények között", ha az eredeti élőhelyen kívüli elhelyezés világos előnyöket biztosít az afrikai elefántok számára, mégis el lehessen őket onnan szállítani. A kivételes körülményről, ami például egy vészhelyzet lehet, csak a CITES állatokkal foglalkozó bizottságával és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elefántokkal foglalkozó csoportjával konzultálva lehet dönteni.

Az EU módosító javaslata azt is leszögezte, hogy az Afrikában már befogott és állatkertben tartott elefántokat Afrikán kívüli létesítményekbe is át lehet szállítani.

Afrika nyugati, középső és keleti részén hosszú ideje szerepelnek a védelemre szoruló fajok között a vadon élő elefántok a CITES listáján. Afrika több térségében már tilos elefántokkal kereskedni. Zimbabwében azonban 2012 óta több mint száz bébielefántot fogtak be és küldtek kínai állatkertekbe a Human Society International (HSI) adatai szerint.

A kereskedelmi tilalom számtalan elefántot ment meg attól, hogy kiragadják vadon élő családjából és élete hátralévő részét hiányosan felszerelt állatkertben kényszerüljön leélni - jelentette ki korábban Iris Ho, a HSI vadállatszakértője. A tilalom bevezetését Jane Goodall és más neves állat- és természetvédők is támogatták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek