Lebontják a Zsolnay-szökőkutat Szabadkán

Aki az elmúlt években megfordult a szomszédos szecessziós városban, Szabadkán, az bizonyára találkozott az üzemen kívül álló Zsolnay-szökőkúttal. A város egykori jelképét ma már csak gördeszkások és görkorcsolyázók használják, valódi funkcióját már régóta nem tölti be.

Szabadka főtere felülnézetbőlForrás: Wikipédia / Készítette: Julian Nitzsche

A város most úgy döntött, hogy új, modern szökőkútra cseréli a régit, amely egyébként a Városháza mellett, a Városi Könyvtár előtti téren foglal helyet. A szabadkai önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki a teljes átalakításra, melyre november 21-ig várják a jelentkezéseket.

A nyertes kivitelezőknek az elbírálástól kezdve 180 nap áll rendelkezésükre az új szökőkútegyüttes kiépítésére, amely a tervek alapján 3300 négyzetméternyi területen fog elhelyezkedni az egykori szökőkút helyén és annak környékén.

A munka három fázisban folyik majd, egy talajszintben levő szökőkutat alakítanak ki, de egy lassabb mozgású medence-szerű vízfelület is helyet kap. Az bizonyos, hogy a jelenlegi Zsolnay-kerámiás szökőkút már nem lesz a régi, egy modern létesítmény veszi át a helyét - tudtuk meg a vajdasági Pannon RTV Subotica.com hírportálra hivatkozó cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek