A világ nagyvárosai javítani próbálnak a levegőminőségen

A világ legszennyezettebb nagyvárosai közül 35 tett ígéretet a légszennyezettség csökkentésére pénteken Koppenhágában, hogy így megvalósítsák az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a levegő minőségére vonatkozó célkitűzéseit - írja az MTI.

A világvárosok, köztük London, Párizs, Los Angeles és Újdelhi célja, hogy 2030-ra elérje a WHO által célul kitűzött levegőminőséget. Az eredetileg negyven nagyváros által alapított, ezért C40-ként ismert, de már 94 várost tömörítő csoport csúcstalálkozójának további résztvevői és az egyezséghez csatlakozó további városok között van Berlin, Buenos Aires, Dubaj, Tokió és Washington. 

LondonForrás: pixabay.com

A WHO határérték-javaslata szerint az ideális az lenne, ha évente átlagosan maximum 10 mikrogramm 2,5 mikrométernél kisebb szennyező részecskét tartalmazna egy köbméter levegő. Ha a 35 városnak sikerül elérnie ezt, azzal akár 40 ezer ember idő előtti elhalálozása előzhető meg - vélik a szervezők. A WHO szerint az emberek több mint 90 százaléka szennyezett levegőt lélegez be, amely idő előtti halálozást és betegségeket okoz.

A városok egészségessé tételét és a klímaváltozás megfékezését többek között az autóforgalom háttérbe szorításával, olcsó buszjáratok indításával, fák ültetésével igyekeznek elérni a polgármesterek. Londonban a világon elsőként ultraalacsony emissziós zónát alakítottak ki, ahol minden járműnek szigorú előírásokat kell betartania.

Lisszabonban a tömegközlekedésre csökkentett árú jegyeket vezettek be, ennek eredményeként 30 százalékkal emelkedett ezen járművek használata. Megnövelték a zöld területek nagyságát is, mintegy 200 futballpályányi területet telepítettek be növényekkel. Milánó is egy nagy, alacsony emissziójú terület kialakításán dolgozik, és a tervek szerint a buszflottáját teljes egészében elektromosra cseréli a következő hét évben.

Párizsban azt tervezik, hogy szenzorokat helyeznek el például iskolákban és buszokon, hogy állandóan mérjék a légszennyezettség mértékét, és úgy tervezik, hogy 2024-re kitiltanak a francia fővárosból minden dízelüzemű járművet, 2040-re pedig minden benzines autót.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek