Már az embereket veszélyezteti a több ezer papagáj Madrid parkjaiban

Az őshonos madárfajok védelmében a madridi önkormányzat leszámolna a közparkokban élő népes papagájkolóniákkal. A városvezetés által bemutatott tervezet révén az argentin barátpapagájok jelenleg mintegy 12 ezres populációját 500-ra csökkentenék a spanyol fővárosban befogással és sterilizálással – olvasható a GREENFO cikkében.

A díszmadaraknak szánt egyedek beköltöztek a városokbaForrás: Kevin Jones/Wikipedia

A főként közparkokban fészkelő, élénk zöld színű, körülbelül 30 centiméteres papagájok turistalátványosságnak számítanak, ám az önkormányzat és a Spanyol Madártani Társaság (SEO) szerint valójában veszélyt jelentenek.

A fák lombkoronáiba épített óriási, gallyakból készített fészektelepeik elérhetik akár a 200 kilót is, ezért könnyen leszakadhatnak és így az emberekre is kockázatot jelentenek.

Emellett a fészkek környékén felhalmozódó ürülék és a nagy zaj miatt is sok a lakossági panasz.

Hatalmas fészkeik bármikor leszakadhatnakForrás: Ben2/Wikipedia

Az eredetileg díszmadárként tartott papagájfaj rendkívül jól alkalmazkodik, és nagyon szapora is. Szabadon élő példányaik száma 2005-ben még 1700 volt, ám mostanra meghaladta a 12 ezret. A gyorsan növekvő populáció eleszi a táplálékot az őshonos madarak elől, elűzi őket fészkelőhelyeikről, és rájuk nézve végzetes betegségeket terjeszt.

Az aggasztó helyzet ráadásul Madrid mellett más városokat, például Barcelonát vagy Valenciát is érinti, amelynek megoldását a madárvédelmi szakemberek is régóta sürgetik. A jövő őszre tervezett akció után elképzelhető, hogy a parkokban jóval kevesebb zöld papagájjal fogunk találkozni. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek