Függőkert és üveg huszártorony is lehet a Notre-Dame-on

Szabadon szárnyal a képzelet az újjáépítési tervekben a párizsi Notre-Dame székesegyházat sújtó tűzvész után félévvel. A gótikus művészet e remekművét - amelyet a 12. és a 14. század között építettek - a 19. században restaurálták Eugene Viollet-le-Duc építész tervei alapján, hogy kijavítsák a forradalom alatt okozott károkat.

Forrás: Wandrille de Préville/wikipedia.org

A székesegyházban 2019. április 15-én tűz ütött ki, amely elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot, melynek újjáépítése kapcsán heves viták zajlanak a modernisták és az ortodoxok között. Előbbiek újító kézzel nyúlnának az új építményhez, függetlenítve magukat Viollet-le-Duc restaurálási munkáitól, az épületen hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

Az ortodoxok viszont azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel. Ebben a táborban van maga a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve, továbbá - ha hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak - a franciák többsége is. A közösségi hálók azonban nyomban meg is teltek mémekkel, melyeken a Notre-Dame fénynyalábokkal, szélerőművel, tündérkastéllyal, pezsgőspalackkal vagy üvegpiramissal a tetőzetén látható.

A rekonstrukcióhoz először a meglévő adatokból kell tervet alkotniuk a szakembereknek, melyhez többek között rendelkezésükre állnak a székesegyház egyes részeiről készült háromdimenziós és lézerszkenneres felvételek, mint például azok, melyek az Assasin's Screed sorozat egyik epizódjához készültek. A több millió nyers adat azonban még nem elegendő a terv megrajzolásához. Az építészeknek ezek alapján egységes háromdimenziós modellt kell létrehozniuk, ami nem lesz egyszerű, mert az adatok hiányosak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek