Felavatták a legdrágább képzőművész sokat vitatott szobrát Párizsban

Jeff Koons, amerikai képzőművész monumentális tulipánszoborral emlékezett meg a 2015-ös és 2016-os párizsi terrortámadások áldozatairól, melyet a francia fővárosnak ajándékozott - derül ki az MTI közleményéből.

Jeff Koons egy másik tulipáncsokra a bilbaói Guggenheim MúzeumbanForrás: bilbaói Guggenheim Múzem/wikipedia.org

A 12,6 méter magas, 33 tonnás színes acélból, bronzból és alumíniumból készült műalkotás egy kezet ábrázol, amely 11 különböző színű tulipánt tart. A sokak által vitatott óriásszobor a Champs-Élysées parkjában, a Petit Palais szépművészeti múzeum és a Concorde tér között kapott helyet. Koons eredetileg az Eiffel-toronnyal szemben akarta felállítani, de e terve nagy tiltakozást váltott ki.

A 64 éves alkotó szerint a kéz a New York-i Szabadság-szoborra és annak fáklyájára utal, a 12. tulipán hiánya pedig azt a veszteséget jelképezi, amelyet a terrortámadások okoztak. A virágok a veszteségnek, az újjászületésnek, az emberi szellem vitalitásának, az élet folytatódásának a szimbólumai - hangoztatta.

A bírálók - művészek, filozófusok, mások mellett két egykori kulturális miniszter - viszont semmiféle összefüggést nem vélnek felfedezni a mészárlások és a tarka virágok között. A kritikusok Jeff Koons reklámfogásának tartják a szoborállítást, részint az eredetileg kiszemelt prominens helyszín miatt, részint azért, mert a hárommillió euróra (egymilliárd forint) becsült költségeket nem maga a művész, hanem francia és amerikai magánadományozók fedezték.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ugyanakkor "az amerikai nép szívből jövő ajándékaként, a szabadság és a barátság csodálatos szimbólumaként" méltatta a tarka tulipáncsokrot, és "a párizsi identitás ismertetőjegyének" nevezte a művészeti témában lezajlott heves vitát. A terrortámadások áldozataira emlékeztető mű avatásán jelen voltak néhány áldozat hozzátartozói is. Az alkotó Rabbit (Nyúl) című szobra egy májusi New York-i árverésen 91,1 millió dollárt kelt el, ezáltal Jeff Koons a legdrágább élő képzőművésznek számít a világon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek