Elhagyatott vasútvonal helyén épül Párizs új, szuper zöld negyede

A dán tájépítész iroda az SLA és a francia BIECHER ARCHITECTES közösen dolgoznak egy nagyon egyedi parkosítási projekten. A cél ugyanis nem kevesebb, mint, hogy egy elhagyatott, használaton kívüli vasútvonalat alakítsanak át zöld közösségi területté.

Az elgondolás „Mechanikus kert" munkacímen fut - egy olyan városi ökoszisztémát szeretnének Párizs Ordener - Poissonniers városrészében felépíteni, mely egyben megőrzi a környezet figyelemreméltó épített örökségét is.

Forrás: SLA

Egyrészt lesz benne több közösségi épület, illetve magáncélú ingatlan is (körülbelül ezer új lakost tudnak majd beköltöztetni), valamint 36 500 négyzetméternyi terület, melyet kizárólag a művészetnek, a dizájnnak, a gasztronómiának és a technológiának szentelnek. Mivel lakóövezet is lesz egyben, ezért felhúznak itt egy új általános iskolát és egy művészeti középiskolát, de lesznek irodák, mozi komplexum, üzletek, színház is a területen, amelyet elsősorban a gyalogosok és a biciklisek igényeire szabnak.

Forrás: SLA

Az új negyed szívében egy sor, egymással összeköttetésben lévő zöld terület kap helyet, ahová parkokat, kertekek, szabadtéri színpadokat és éttermeket terveznek. Azt szeretnék, ha a hely a francia főváros új „zöld tüdeje" lenne, ahova szívesen ülnek ki pihenni és beszélgetni a lakosok. A rengeteg növényzetnek köszönhetően itt jobb lesz a levegő minősége is, de ezen kívül is törekedni fognak a környezetbarát megoldásokra. A teljes projekt a tervek szerint 2024-re fejeződhet be, írja a designboom.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek