Újra megnyílt a párizsi Balzac Múzeum

Egy éven át tartó átépítése után ismét megnyílt az Honoré de Balzac (1799-1850) utolsó párizsi otthonában kialakított múzeum.

A Balzac Múzeum elsősorban ahhoz akar kedvet csinálni a látogatóknak, hogy olvassák és újraolvassák a francia író műveit - mondta el Yves Gagneux igazgató.

Forrás: Maison de Balzac/Balzac House/Facebook

Balzac 1840 és 1847 között élt a Párizs 16. kerületében álló házban, ott írta több ismert művét, mint például a Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága című regényét. Leghíresebb regényciklusa, az Emberi színjáték 90 kötetet foglal magába. Balzacot hazájában szinte a francia irodalom intézményeként tisztelik, a róla készült tévéfilmben Gérard Depardieu játszotta az írót.

Forrás: Pierre Antoine/Maison de Balzac/Balzac House/Facebook

Gagneux elmondása szerint az író a házban a Monsieur de Breugnol álnéven élt, valószínűleg azért, hogy így meneküljön meg számtalan hitelezőjétől. Az egyszerű ház akkoriban a főváros kapui előtt állt.
A múzeum január 13-ig a rajzművész-karikaturista Grandville-ről (1803-1847) - eredeti nevén Jean Ignace Isidore Gérard-ról - mutat be kiállítást. A következő tizenkét hónapban a múzeum vezetősége 50 ezer látogatóra számít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek