A világ egyik legrégebbi civilizációjának kőképeire bukkantak Peruban

Perui régészek 3800 éves kőképekre bukkantak az ötezer éve virágzó caral, más néven Norte chico civilizáció egyik egykori központjában.

A Caral piramisok a Supe száraz völgyébenXauxa/Wikipedia

A kőbe vésett képekre a perui fővárostól, Limától mintegy 150 kilométerre északra folyó régészeti feltárásokon találtak rá.

Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy emberszerű béka és egy emberfej látható, írja az MTI, a BBC-re hivatkozva.

Ruth Shady Solís, a caral régészeti térség igazgatója szerint az ábrák avíz - azaz az esőzés - megérkezését ábrázolják.Az andoki civilizációban ugyanis a béka a vizet ábrázolja, az alatta lévő emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A régészek szerint a kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

A Vichama lelőhelyen 2007 óta folynak ásatások, a szakemberek szerint ott az ókorban földműveléssel és halászattal foglalkozó közösség élt, amely a caral civilizáció egyik fontos központja lehetett. A perui Barranca tartományban lévő Caral-Supe szent városa az amerikai földrész egyik legrégebbi civilizációjának központja volt. A helyet 2009-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Caralban nem találtak háborúra utaló nyomokat: se hadjárat, se fegyver, se csonkított testek. Shady szerint ez egy szelíd társadalom volt, ami a kereskedelemre és örömre épült. Az egyik templomban kondor- és pelikáncsontokból készült fuvolákat, valamint szarvas- és lámacsontokból készült kürtöt találtak. Egy csecsemő tetemét pedig kőgyöngyökből készült nyakláncba burkolva találták meg.

A caral civilizáció a Kr.e 1800-as években hanyatlásnak indult, a Vichama lelőhelyen talált faliképek, amelyek a helyi klíma megváltozásáról tanúskodnak, magyarázatot adhatnak arra, hogy miért - mondta Ruth Shady Solís, az MTI szerint.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek