Sok tonnányi szeméttől szabadítják meg a tengerparti strandokat szeptember végéig

  A szeptember 21-i takarítási világnap alkalmából európai uniós kampány keretében az összes kontinens több mint 80 országában szedik össze a strandokon felgyülemlett hulladékot – írja az MTI.

  Az eldobott műanyag és egyéb tárgyak óriási veszélyforrást jelentenek az ott élő állatok számáraForrás: Bilyjan/Pixabay

  A szeptember végéig tartó, az ENSZ-szel közösen szervezett, a helyi hatóságok és iskolák bevonásával megvalósuló akció során tonnaszámra kerül majd a szemét a tengerekből és tengerpartokról a helyi hulladékkezelő létesítményekbe.

  Évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, és a strandtakarítás önmagában nem jelent megoldást e hatalmas kihívásra.

  Az EU emiatt megcélozta a tengeri hulladékként legáltalánosabban előforduló tíz, egyszer használatos műanyagtermék előállításának és felhasználásának csökkentését. Az új szabályok értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!