Ételt műanyagért cserébe? Nyílik az első szemétgyűjtő kávézó

Az online India Today cikke szerint pár napon belül nyit az az indiai kávézó, ahol műanyag hulladékért cserében élelmet kínálnak. A kelet-indiai város, Ambikapur polgármestere szerint, ha

Éhes vagy, de nincs pénzed?! Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni.

Az első indiai Hulladék kávézó célja, hogy egészséges élelmet biztosítson a hajléktalanoknak és a szegényeknek, valamint bátorítsa az embereket arra, hogy tartsák tisztán az utcáikat. A kávézóban mindenkit szívesen látnak, aki műanyag hulladékot hoz. A kávézót főként azok a nők működtetik majd, akik már korábban is aktívan tettek a város műanyagmentesítéséért. Az előkészületek gőzerővel folynak jelenleg is.

India számos államában már betiltották az egyszer használatos műanyagot, de az indiaiak így is 26 ezer tonna műanyaghulladékot termelnek naponta a kormány adatai szerint. A hulladékot gyakran az utcákra, csatornákba öntik. A Hulladék kávézóban egy kilogramm műanyagért egy curryt adnak rizzsel, lencsével és indiai kenyérrel. Fél kilogrammért egy reggeli kapható.

A kép Mumbaiban készült - csak illusztrációForrás: NurPhoto/Himanshu Bhatt/AFP

Az Ambikapurban 2015-ben bevezetett hulladékgazdálkodás, amelyet nők működtetnek, akik házról házra járva gyűjtik be újrahasznosításra a műanyagot, a várost India egyik legtisztább településévé tette. A város 2015-ben utat épített műanyagból, és 1,2 millió rúpiát keres havonta azzal, hogy a műanyag hulladékot és papírt eladja magántársaságoknak.

Egy hasonló elgondolásból kiindulva idén egy északkelet-indiai iskolában ingyenes oktatást kezdtek biztosítani a diákoknak az általuk összegyűjtött műanyag hulladékért cserében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek