Az irodaház, ami nem viszi, hanem termeli az energiát

Néhány napja adták át Norvégiában az új irodaházat, mely az ország legújabb és egyben legnagyobb energiapozitív épülete. Ez annyit jelent, hogy több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

A Powerhouse Brattørkaia egy olyan projekt, amely alkalmas lehet a klímaváltozás hatásainak mérséklésére. Erre szükség is van, mivel az ENSZ tavaly közzétett adatai szerint 2017-ben az építőipari tevékenység és az épületek üzemeltetése a globális energiafelhasználás 36 százalékát tette ki, miközben az energiatermeléssel összefüggő széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért volt felelős, írja Bitport. A koncepció négy korábbi, kisebb projekt tapasztalatainak összegzése után született meg.

Az irodaház hűtéséhez a közeli tenger hatásait is felhasználjákForrás: POWERHOUSE/Facebook

Az építéskor a választott anyagok és az alkalmazott technológiák mellett figyeltek arra is, hogy megfelelő tájolása legyen az épületnek – mivel szolár paneleket is terveztek rá. A belsejében a meleg és a hideg levegőt maximális hatékonysággal tudják keringetni, ez többek között a felhasznált speciális betonnak is köszönhető, de az épület hűtéséhez felhasználják a közeli tenger vizét is.

És mivel az épület energiapozitív, így ahogy telik az idő, úgy termeli folyamatosan a többletenergiát. Ez természetesen nem vész kárba, mivel a tervek szerint különböző okos megoldásokkal adják majd tovább a környéken élő fogyasztóknak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek