Ez az erőműből kialakított művészeti központ zöld energiát is termel

Egy használaton kívüli erőmű kortárs művészeti központtá alakítása nem új találmány, elég ha csak a londoni villamosenergia-termelő állomásból kialakított Tate Modernre gondolunk.

EW motortérKunststrom

Német építészek, energia tanácsadók és egy képzőművész által alapított cég azonban még ennél is tovább ment, és úgy döntött, hogy egy használaton kívüli szénerőművet úgy alakít át, hogy ne csak kiállítótér legyen, hanem megújuló energiát is termeljen. Sőt mi több, az alkotók ebből tervezik fenntartani az intézményt, így nem lesz szüksége sem alapítványi pénzre, sem pedig kereskedelmi tevékenységre, írja az Art Newspaper.

EW bejárataKunststrom

Az erőmű Berlintől 65 kilométerre található, a Luckenwalde nevű településen. Az 1913-ban épült telep 1989 óta nem termel áramot. Egy képzőművész, Pablo Wendel által alapított non-profit energiacég, a Performance Electrics most újra üzembe helyezi, de úgy, hogy helyi forrásokból származó biomassza segítségével állítsák elő az energiát.

Az épület négy emeletes, hatalmas kültéri terekkel; összesen több mint 10.000 négyzetmétert foglal el, ahol minden emeletet az energiatermeléshez és művészeti programhoz igazítottak, írja az intézmény, honlapján. A szeptember 14-én nyíló központban lesznek kiállítások és más művészeti programok, illetve művészek műteremeket is bérelhetnek majd.

Az ezer fő befogadására alkalmas turbinacsarnokban rendezvényeket tartanak majdKunststrom

Az áramot termelő épületre az alkotók úgy tekintenek, mint egy műalkotásra, ahol az áram előállítása már önmagában egy performansz, a megtermelt energiát pedig "Művészetáramnak", (Kunstrtom) nevezik.

Művészetáram fogja ellátni épületet, a műtermeket és a kortárs művészeti programokat, a felesleg pedig az országos hálózaton keresztül elérhető lesz a helyi lakosok számára is. Wendel becslései szerint az erőmű negyed kapacitását kihasználva elég energiát fog termelni több mint 200 háztartás számára, írja az Art Newspaper. Néhány művészeti intézmény és húsz háztartás már jelentkezett is, hogy Művészetáramot vásárolna, írja az újság.

A szeptember 14-én nyíló intézmény egy programsorozattal indít, ami tizenegy nemzetközi művészt hív össze, hogy közösen gondolkodjanak az energiatermelés és az autonómia utópisztikus lehetőségeiről egy interdiszciplináris programsorozat keretében, írják az alkotók, honlapjukon.

A Kunststrom a kortárs művészetet, az ipart és az energiát egy „Gesamtkunstwerk" -ben egyesíti, hogy egy radikális, nemzetközi és optimista jövőképpel szegüljön ellen a nihilizmusnak",mondták a nyitó program kapcsán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek