Egy picivel nagyobb védelmet kaptak a zsiráfok, de még mindig lehet kereskedni a testrészeikkel

Egy kicsivel nagyobb védelmet kaptak a zsiráfok. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) országai nagy többséggel szavazták meg az indítványt, mely szerint csak szigorúbb feltételekkel lehessen zsiráfokkal, vagy zsiráfok testrészeivel kereskedni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kereskedelmet ettől még nem állították le.

Szigorítás van, tiltás nincsForrás: HowardWilks/Pixabay

A zsiráfokat sok afrikai országban meg is eszik, illetve a testrészeiből különböző ékszereket és táskákat készítenek. A kereskedelmi szigorítást Csád, Kenya, Mali, Niger, Szenegál és a Közép-Afrikai Köztársaság kezdeményezte. A zsiráfok száma ezekben az országokban csökken a leginkább az elmúlt években – a vadon élő zsiráfok állománya három évtized alatt 40 százalékkal csökkent, írja az Euronews.

„Ez valójában egy csendes kipusztulás, szép lassan eltűnnek a bolygóról. A folyamat azonban nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát kellene a számok alapján. Már csak kevesebb mint százezer zsiráf él Afrikában, ráadásul ebből csupán mintegy hetvenezer, amelyik szaporodni is képes. És ez nem sok" – mondta a Természetvédelmi Világszövetség munkatársa, Dr. Fred Bercovitch.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek