Hamarosan megszűnik a fizetőkapus rendszer a horvát autópályákon

Megszűnik a fizetőkapus rendszer Horvátországban, a helyi autópályákat kezelő vállalatok 2022-től átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla felismerő rendszerre.

Fizetőkapu a horvát autópályánForrás: Shutterstock / Készítette: Goran Jakus

Horvátország már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, hogy gyorsabb legyen a forgalom, és megszűnjön a készpénzfizetés, amely visszaélésekre ad okot. Az új rendszer kiépítésének egyetlen feltétele volt, hogy a pályadíj nem lehet sem drágább és sem olcsóbb a mostaninál. Ez utóbbi miatt vetették el például a matricás rendszert, amely a számítások szerint 300 millió kunával kevesebb bevételt eredményezett volna évente. 

Jelenleg két technikai megoldás létezik: a DSRC-rendszer és a GPS-alapú rendszer. A DSCR nagyon hatékony az autópályákon, ahol a fel- és lehajtást egyszerű fémvázra telepített érzékelőkkel ellenőrzik a járműveket, anélkül, hogy azok megállnánal, vagy lassítanának. Még 130 kilométeres sebesség mellett is működik az érzékelés.

A rendszámtábla felismerő rendszert a külföldi autók miatt fontos bevezetni. Az ALPR-hez egy applikációt kell majd letölteni, amit a bankkártyához kötnek: az autópálya-díj összegével a hitelkártyát terhelik majd meg, engedmény nélkül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek