Ma indul a műanyagmentes július

Nyolc évvel ezelőtt kezdődött a "műanyagmentes július" kampány, azóta 170 ország vette át az ötletet.

 

Az ausztrál Plastic Free Foundation találta ki a kampányt, melynek lényege, hogy egy hónapon keresztül, pontosabban egész júliusban nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, és valamilyen más, tartós alternatívát keresni. Így az egy hónap alatt összegyűjtött ötletek és tapasztalatok az év további részére is pozitívan hathatnak ki.

Mivel évente 300 millió tonna műanyagot termelünk - és ennek körülbelül a fele egyszer használatos – ezért óriási mennyiségű műanyag szemét termelődik, mely több száz év alatt sem bomlik le, olvasható az euronews cikkében. Mivel már azt is kimutatták, hogy a bolygón tényleg mindenhol van műanyag szennyezés, és már az óceánok mélyét is elérte a probléma, ezért nagyon fontos, hogy minél többen kezdjenek el új megoldásokat találni a megszokott zacskók és egyéb csomagolások helyett.

Egyre több a műanyag, és a végtelenségig nem lehet újrahasznosítaniForrás: fotoblend/Pixabay

Az nagyon jó kezdő lépés, ha valaki szelektíven gyűjti a műanyagot, azonban a probléma olyan méretű, hogy ez már messze nem elég. Másrészt az újrahasznosítási folyamat sem száz százalékos, plusz a végtelenségig nem lehet újrahasznosítani, vagyis a ciklusok száma korlátozott. A cél ezért az kell legyen, hogy eleve kevesebb műanyagot használjunk, vagy éppenséggel semennyit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek