Még strandpapucsot is találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Rengeteg szemetet, egyebek mellett két strandpapucsot és 115 műanyag poharat vettek ki egy partra sodródott bálnatetemből - közölte kedden az indonéziai Wakatobi Nemzeti Park egyik szóvivője.

Partra vetődött ámbráscetForrás: shutterstock / Készítette: Bastiaan Schuit

A part vezetője szerint mentőegységük hétfő este találta meg a nagy ámbráscet 9,5 méter hosszú tetemét a nemzeti parkhoz közeli partszakaszon, Délkelet-Szulavézi tartományban. Az egység azután érkezett a helyszínre, miután környezetvédők értesítették őket, hogy a helyi lakosok egy elpusztult bálnát vesznek körül és már elkezdték feldarabolni. A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei

mintegy 6 kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában, benne 115 műanyag pohár, négy palack, 25 zacskó, két strandpapucs és több mint ezer más műanyagtárgy.
"Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk" - mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését. A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező egy tanulmány szerint.

Ez a 12 méter magas installáció is a mértéktelen műanyag hulladékra hívja fel a figyelmet. A 2018. júliusában, Brugge városában látható bálna, a Csendes-óceánból kihalászott műanyagszemétből épült fel.Forrás: AFP/John Thys

Az ország évente 3,2 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből közel 1,5 millió jut az óceánba a kutatás szerint. Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról, és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét "közös ellenségük".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek