Egészen az óceán fenekéig műanyaggal szennyezett a bolygó

A Csendes-óceán legmélyebb rétegeit is elérte a műanyagszennyezés. Brit kutatók szerint először sikerült kimutatniuk mikroműanyag jelenlétét olyan apró rákokban, amelyek 11 kilométer mélyen élnek.

A kutatók az általuk vizsgált rákok 72 százalékában felfedezték a legapróbb műanyagrészecskéket, írja az MTI. Ezek az állatok a Csendes-óceán hat legmélyebbi régiójában, köztük a Fülöp-szigetekről keletre lévő Mariana-árokban élnek.

A vízfelszín alatt is egyre csak halmozódik a szemétForrás: mauromiceli/Pixabay

A mélytengerek az utolsó, ember által nem érintett régiók. Eddig az Atlanti-óceán északi részén 2200 méteres mélységben, vagy a Kuril-árok üledékében, 7000 méteres mélységben mutatták ki műanyag jelenlétét. A tudósok ezúttal azonban bebizonyították, hogy a tengerekben lévő műanyagszemétnek semmi sem állhatja útját - írták a Royal Society Open Science című szaklapban szerdán megjelent tanulmányukban.

Egyelőre nem tudják megmondani a kutatók, milyen hatása lehet ezeknek a mikrorészecskéknek a mélytengeri rákokra. Már most alig van remény arra, hogy az óceánokból el lehet távolítani a műanyag szemetet. A tengerek és óceánok legmélyebb területeinek helyzete azonban valóban teljesen reménytelen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek