Visszamásztak a kisbabák a prágai tévétoronyra

  Akik mostanság jártak Prágában és jól ismerik a várost, joggal hiányolhattak pár elemet az egyik legismertebb modern épületről, a ®iľkovi Tévétoronyról. Ugyanis 18 hónapig hiányoztak róluk a provokatív cseh művész, David Černý szobrai, amik felfelé mászó csecsemőket ábrázolnak.

   

  Azonban jó hírünk van: a szobrok visszakerültek a nyaktörő magasságokba.  

  Az Expats.cz oldal felidézi, hogy Černý Miminka (Babák) című szoborcsoportját 1994-ben alkotta meg, majd 2001-ben helyezték az adótoronyra. Az apropó az Európa Kulturális Fővárosa cím volt. Elhelyezésüket ideiglenesnek szánták, azonban Prága népe olyannyira megkedvelte a Babákat, hogy azóta a tornyon voltak.

  David Cerny: Babák (Prága).Forrás: Flickr/Wikimedia/Wayne Noffsinger

  Egészen 2017 októberéig, amikor is leszedték az összes szobrot, hogy megtisztítsák és restaurálják őket. Időközben azt találták a szakértők, hogy nem lenne jó ugyanazokat a szobrokat ugyanúgy visszatenni, szóval most másolatok kerültek a toronyra, ráadásul új csatlakoztatási módszerrel.

  Az eredeti Babákat visszaadták a művésznek, aki világkörüli turnéra küldte őket. Jelenleg az Egyesült Államokban, a kaliforniai Palm Springsben vannak kiállítva. A másolatokat eközben több nap alatt rögzítették a prágai toronyra ipari alpinisták.

  Ezek egy megállapodás alapján 20 évig a tornyon maradnak (kétévente ellenőrzik majd őket), aztán a tornyot üzemeltető České Radiokomunikace tulajdonába jutnak. A cég meg majd eldönti, kapaszkodjon-e tovább egy kupac csecsemő a modern építménybe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!