Visszamásztak a kisbabák a prágai tévétoronyra

Akik mostanság jártak Prágában és jól ismerik a várost, joggal hiányolhattak pár elemet az egyik legismertebb modern épületről, a Žižkovi Tévétoronyról. Ugyanis 18 hónapig hiányoztak róluk a provokatív cseh művész, David Černý szobrai, amik felfelé mászó csecsemőket ábrázolnak.

 

Azonban jó hírünk van: a szobrok visszakerültek a nyaktörő magasságokba.  

Az Expats.cz oldal felidézi, hogy Černý Miminka (Babák) című szoborcsoportját 1994-ben alkotta meg, majd 2001-ben helyezték az adótoronyra. Az apropó az Európa Kulturális Fővárosa cím volt. Elhelyezésüket ideiglenesnek szánták, azonban Prága népe olyannyira megkedvelte a Babákat, hogy azóta a tornyon voltak.

David Cerny: Babák (Prága).Forrás: Flickr/Wikimedia/Wayne Noffsinger

Egészen 2017 októberéig, amikor is leszedték az összes szobrot, hogy megtisztítsák és restaurálják őket. Időközben azt találták a szakértők, hogy nem lenne jó ugyanazokat a szobrokat ugyanúgy visszatenni, szóval most másolatok kerültek a toronyra, ráadásul új csatlakoztatási módszerrel.

Az eredeti Babákat visszaadták a művésznek, aki világkörüli turnéra küldte őket. Jelenleg az Egyesült Államokban, a kaliforniai Palm Springsben vannak kiállítva. A másolatokat eközben több nap alatt rögzítették a prágai toronyra ipari alpinisták.

Ezek egy megállapodás alapján 20 évig a tornyon maradnak (kétévente ellenőrzik majd őket), aztán a tornyot üzemeltető České Radiokomunikace tulajdonába jutnak. A cég meg majd eldönti, kapaszkodjon-e tovább egy kupac csecsemő a modern építménybe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek