Ilyen nyitott városnéző villamosok gurulnak Prágában

Néhány hónappal ezelőtt mutatták be a nosztalgiajáratainkhoz hasonló rendezvényes szerelvényként azt a T3 Coupe névre keresztelt villamost, amelyet egy cseh dizájner gondolt újra egészen finom luxust bele lehelve. Tavaly ősz óta alkalmanként már a cseh főváros utcáin siklik, és hamarosan talán gyakrabban is láthatjuk majd, a napokban ugyanis tervezője egy rangos dizájndíjat nyert vele.

  

Forrás: Annamaresova.com

A projekt a cseh Anna Marešová dizájnerhez köthető, aki megtartotta ugyan a Tátra villamosok jellegzetes vonalvezetését, de érzékeny eleganciával és modern technológiával felszerelve gondolta újra. És mivel ez a változat a prágai közlekedési vállalatnak is megtetszett, így hamarosan a turistáknak egészen magas komfortérzetet nyújtó, városnéző szerelvényként állhat szolgálatba – írja cikkében a DesignBoom.

Forrás: Annamaresova.com

Az átalakított villamosnak egyetlen ajtaja van, egyszerre mintegy ötven személy utazhat rajta, belsejében hófehér ülések, kétoldalán fehér bőrrel borított pad, és egy kisebb bárpult található, amelyet egyébként a T1-es típusban egykor jegypénztárként használt boxból alakított ki.

Forrás: Annamaresova.com

Maresovát azonban az oldtimer villamosok mellett az 1958 és az 1972 közötti években gyártott csehszlovák Skoda RTO autóbuszok is inspirálták, amelynek a T3 Coupé-változat nemcsak a tetőről finoman lehajló ablaküvegeit köszönheti, hanem kompletten magát a nyitott kocsit. Vagyis az utasok akár az ablakban, a korlátra könyökölve zötykölődhetnek, és csodálhatják a prágai utcakép panorámáját.

Forrás: Annamaresova.com

A T3 Coupénak saját logója lesz, a vezetőjének és kalauzának pedig különleges uniformisa, amelyeknek terveit Ceslav Jaroš divattervező skiccelte papírra.

Mareskova ötlete egyébként a napokban nyerte a Piros Pont, vagyis Red Dot dizájndíjat, amely több mint hatvan éve minden évben odítélnek a nemzetközi dizájnversenyre küldött legjobb pályázatnak, és amelyben a "Red Dot", azaz "piros pont" a minőség elismerésének védjegyét jelenti – olvasható a Prague.tv cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek