Reptér épül a Machu Picchu közelében, veszélybe kerülhetnek az inka romok

Két ellentmondásos folyamat indult meg a közelmúltban a Machu Picchu környékén. Egyrészt szeretnék, hogy minél többen látogassák meg a romokat, hiszen a turisták hatalmas bevételi forrást jelentenek, másrészt viszont folyamatosan szigorítanak a látogatási szabályokon. Néhány hónapja például arról érkezett hír, hogy csak időkorlátos jeggyel lehet belépni a területre.

A megkötéseknek alapos oka van, ugyanis hatalmas tömegben érkeznek a látogatók, 2017-ben például másfél millió turista járt itt, ami csaknem a kétszerese annak a mennyiségnek, amennyire az UNESCO korábban javaslatot tett. Egy mostani terv viszont egyértelműen tovább fogja növelni ezt a már most is túlságosan nagy számot.

Machu PicchuForrás: skeeze/Pixabay

Chinchero, a 3800 méteres magasságban fekvő városka mellett akarnak repteret építeni, és már bele is fogtaka hatalmas beruházásba. Chinchero a perui Szent Völgy egyik nagyobb települése, így itt is rengeteg inka rom, többek között a hegyoldalba épített, teraszok találhatóak. Ha a területnek buldózerekkel esnek neki, akkor biztos, hogy nagyon komoly károkat okoznak, írja a The Guardian.

Számtalan archeológus, történész és helyi lakos emelte fel a szavát a tervek ellen, melynek az a célja, hogy a turisták hadát a lehető legközelebb szállíthassa a Machu Picchu-hoz. A gépek ráadásul más rom területek, többek között Ollantaytambo fölött ereszkednek majd, így nagyon valószínű, hogy azok a területek is megsínylik majd a forgalmat. Bár már petíciót is benyújtottak a perui miniszterelnökhöz, az ország vezetése hajthatatlannak tűnik. Carlos Oliva pénzügyminiszter pedig nemrég azt nyilatkozta a sajtónak, hogy olyan gyorsan megépítik a repteret, amilyen gyorsan, csak lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek