A legjobb dolgot, ami a cukornáddal történhet, Mauritiuson kell keresni!

Fehér homokos tengerpart, lenyűgöző hegyek látványa és a kreol konyha ínycsiklandó fogásai – Mauritiuson heteket lehet eltölteni a legkönnyedebb nyaralással, csak a szemünket és a hasunkat kényeztetve. Ha azonban fejest ugranánk a történelembe, várnak minket a cukornádültetvények és az
isteni rum!

Bár manapság Mauritius leginkább a fehér homokos tengerpartjaival, változatos konyhájával és egyre több túrázós, szabadtéri programjával hívja fel magára a turisták figyelmét, hiba lenne elfeledkezni a gyarmati múltjához kötődő cukornádültetvényekről és rumlepárlókról, ahol egy-egy látogatás során nemcsak a sziget történelmét ismerhetjük meg a legfőbb exportcikkén keresztül, de egészen szakavatott rumkóstolókká is válhatunk.

Forrás: Schreib-Engel / Pixabay
Repülőn Mauritiusra
A KLM heti három járatot üzemeltet Mauritius-ra. Hétfői, csütörtöki és szombati napokon repülnek Dreamliner vagy Boeing 787-9 gépekkel. Budapestről napi három járat közlekedik Amszterdamba, ebből az első kettővel még aznapi csatlakozással folytathatjuk az utunkat Mauritiusra. Az Amszterdamból 17:30-kor induló járat másnap reggel 07:55-kor landol a szigetországban. (X)

A legjobb dolog, ami a cukorral történhet

Egyéni ízlés alapján persze hosszan lehet arról vitatkozni, hogy mi a legjobb dolog, ami a cukornáddal történhet. De ha megkérdezünk valakit, aki nagyon ért a minőségi röviditalokhoz, biztosan a rumra fog szavazni. Persze, nem akármilyen rumra! A rumnak hívott italok közös nevezője, hogy cukorból, azaz eredetileg magából a cukornádból készülnek. Mauritius legjobbjait pédául közvetlenül a cukornádból kinyert tejfehér léből gyártják erjesztéssel, lepárlással. De készülhet rum a kristálycukor gyártásakor keletkező melléktermékekből is – értelemszerűen az utóbbi alacsonyabb minőségnek számít.

Végtelennek tűnő cukornádültetvény Mauritius szigeténForrás: Asadbabil / Wikipedia

A nagy márkák a tömegtermelésre álltak rá, így egy buliban kikért rumos koktélban valószínűleg ezzel az ipari – de minőségellenőrzési szempontból természetesen kifogástalan – rummal találkozunk majd. Ezzel szemben, a ritka, magas minőségű, sokszor kézműves eljárással készülő rumok legfeljebb a legpuccosabb koktélbárok kínálatában jönnek velünk szembe. Meg persze a származási helyükön! Amiért megéri akár Mauritiusig is elzarándokolni.

Olyan szállást keres, ahol szobájából egyből a medencébe lépne?

Megteheti, ugyanis több híres hotellánc is üzemeltet szállodákat Mauritiuson. Ha azonban egy olyan helyi cégre kíváncsi, amely nemzetközi színvonalon mérve is négy- és ötcsillagos minősítésű szállodákat üzemeltet, akkor próbálja ki a Beachcomber szállodaláncot! Resortjaik a sziget ikonikus pontjain helyezkednek el, amelyek közül jelenleg tíz működik, három másikat épp felújítanak vagy átalakítanak. Bár láncról beszélünk, minden szállodájuk különböző koncepcióval épült. Van közöttük csak párokat fogadó, elsősorban nászutasoknak tervezett hotel, ahol a szobánkból kilépve rögtön egy hosszan kanyargó medencében találhatjuk magunkat. Aztán van "mezítlábas" koncepcióval épült szálló, ahol az igazi nyaralás jegyében mindenhová lábbeli nélkül mehetünk, akár a top éttermekbe is. Több resortjuk pedig kifejezetten a golfélményekre specializálódott.

A sziget egyik leghíresebb hegyénél, a Morne Brabant lábánál két, különböző vendégkört célzó szállodájuk található – ez a két egység együtt a sziget legnagyobb szálláshelyét adja. A két legtávolabbi végük között nagyjából háromnegyed órányit sétálhatunk, vagy felszállhatunk egy nyitott, elektromos kisbuszra, amiből több is folyamatosan rója az utakat a két resort között.

A Beachcomber hotellánc egyszerre nagyon helyi és nagyon nemzetközi: helyi alapanyagokkal dolgoznak, részt vállalnak a hátrányos helyzetű helyi fiatalok idegenforgalmi szakképzésében, játszóházaikban rendszeresen vendégül látnak helyi gyerekeket a környező településekről is, miközben a szolgáltatásaikban minden a nemzetközi standardoknak megfelelően történik, így egy nagy világutazót sem érhet meglepetés náluk.

A sziget rumkirálya, a Rhumerie de Chamarel

A Rhumerie de Chamarel lepárlója a legmagasabb kategóriát képviseli a helyi rumok között. Kizárólag prémium minőségű italokat gyártanak, kizárólag hagyományos módszerekkel. Ez az eljárás alapanyag- és időigényes, így meglehetősen drága. És még ha nem is a Rhumerie de Chamarelnél szerezzük be az itthoniaknak szánt szuveníreket, egy vezetett túrára akkor is érdemes benevezni hozzájuk. Egy ilyen túrán ugyanis a hagyományos rumkészítés minden lépését megismerhetjük, miközben lépten-nyomon kóstolhatunk a kínálatukból.

Ilyen zöldövezetben nyújtózkodik az épületForrás: Chamarel Rum Distillery / Facebook

A Rhumerie de Chamarelba érdemes már jó előre bejelentkezni, mivel nem túl valószínű, hogy lesz szabad idegenvezetőnk, ha csak úgy „beesünk" hozzájuk. A boltjukba persze bemehetünk, és van egy különleges éttermük is, ahol vagy rum, vagy friss helyi hal lehet az alapja az ételünknek. Ottjártunkkor a kettő kombinációjával nem találkoztunk. De ha egyszer erre vetemednének, valószínűleg azzal sem fognának mellé, annyira jó érzékkel párosítják az ízeket minden aktuális fogásuknál.

Ha pedig nemcsak jól szeretnénk lakni, hanem többet megtudnánk a rumkészítésről is, mindenképp szükségünk lesz egy idegenvezetőre. Mégpedig a rhumerie egy saját idegenvezetőjére, más ugyanis nem kísérhet minket végig a bemutatón. Ez nagyon szigorú szabálynak tűnik, de nem haszontalan. A rumlepárló minden egyes idegenvezetője elképesztően felkészült és elkötelezett. A mi vezetőnk már nagyon sok éve, a főzde indulása óta a csapat tagja volt, mégis úgy tudott a rumkészítés egyes lépéseiről beszélni, mintha valami egész egyedit látna.

Forrás: Rhumeriedechamarel.com

És valójában, a kézműves gyártás sajátossága miatt, tényleg egyedi is minden, ami a lepárlóban történik. Kezdve magával, a cukornáddal. A vezetett látogatás elején megmutatják, hogy milyen típusú cukornáddal dolgoznak. Melyiknek mi az előnye, mikor szüretelik, és milyen hozam várható tőle. Majd megmutatják a feldolgozás helyét. Ha a betakarítás csúcsszezonjában érkezünk, itt biztosan őrült tempóban futnak majd be sorban a cukornáddal teli kocsik, de ha főszezonon kívül jövünk, akkor is megy a feldolgozás. És nem csak a nézelődők kedvéért.

A rumkészítés egyes lépéseit jól elkülönítve, alapos magyarázatok kíséretében nézhetjük végig. A téma hozzáértői bármikor feltehetnek plusz kérdéseket, de a laikusok sem unják el magukat: a bejárás során mindenhol van egy-egy kóstolópult, ahová elsiethetnek, ha már túl sok nekik az infó. Az első kóstoló rögtön nagyot szól: egy bármixer vár minket, hogy elkészíthesse az általunk választott rumos koktélt. A feladat nehezebb, mint amilyennek tűnik. Persze nem neki, hanem a látogatóknak.

A vezetett túra ezen a helyen már intenzív kóstolásba hajlik átForrás: Chamarel Rum Distillery / Facebook

El kell ugyanis döntenünk, hogy milyen koktélt szeretnénk kérni, és melyik rumukból készítsék ezt el nekünk. Ha a kombinációk száma nem is végtelen, a frissen szerzett rumos ismeretek miatt alapos fejtörést tud okozni az egyszeri látogatónak, hogy milyen koktélt kérjen. Pár megállóval később a ház likőrjeit kóstolhatjuk meg, majd a túra végén az egészen különleges, sorszámozott, kacifántos betűkódokkal ellátott és sorszámozott italaikba kóstolhatunk bele.

Csíkos föld? Mauritiuson ilyen is van!
A Rhumerie de Chamarelnak keresve sem találhattak volna festőibb helyet. A cukornád-ültetvényeiktől alig pár percre található a csodás Chamarel-vízesés és a Seven Coloured Earth nevű különleges földtani képződmény is, ahol hihetetlen színekben, csíkosan pompáznak a dombok, mellettük pedig óriásteknősök csámcsognak lomhán az uzsonnájukon. Mauritius dél-nyugati részének látványosságairól ide kattintva olvashat még többet.

Rumok és hajók – egy elválaszthatatlan páros Saint Aubin-ban

Természetesen a rumgyártás sem áll meg a prémium szegmensnél, hanem nagyközönségnek szánt, sokak számára elérhető árfekvésű italokat is készítenek az ipari termelés módszereivel. Ezek azok a rumok, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk a szupermarketek polcain, valamint a bárok és bulihelyek pultjai mögött. Itt az előállítás is hatékonyabb, és a lepárlás sem olyan választékos, mint a kézműves technológiánál. Így nem igényel annyi emberi erőforrást, mint a prémium szegmens, valamint a hibafaktor is nagyjából elhanyagolható az ilyen gyártás során.

Forrás: Le Domaine de Saint Aubin / Facebook

Hozzá nem értőként nehéz elsőre átlátni ezeket a különbségeket. De a Saint Aubin rumlepárlójánál jobb helyet nem találhatnánk, hogy megpróbáljuk rendszerezni az ismereteinket. A Saint Aubin egy régi, fantasztikusan helyreállított gyarmati birtok: a főépületben a rumos hordóktól szinte elválaszthatatlan régi hajók makettjeivel, és egy helyi alapanyagokból dolgozó konyhával.

A háttérben pedig Mauritius egyik legnagyobb vanília-ültetvénye terül el. Már ez is elég lenne ahhoz, hogy Saint Aubin felkerüljön a látványosságok térképére, de mindezek mellett felújították és üzemeltetik az ültetvény régi rumlepárlóját is. És közel sem félgőzzel!

Forrás: Le Domaine de Saint Aubin / Facebook

Egy régi présgép mellett egész közelről nézhetjük végig, hogy egy friss cukornádból mennyi lé jön ki, majd a bátrabbak akár meg is kóstolhatják ezt a furcsa, tejfehér folyadékot. (Mi megtettük. Ijesztőbb a kinézete, mint az íze. De azért, ha lehet, maradunk a végterméknél: a zamatos, tölgyfahordóban nemesedő rumnál!)

De a Saint Aubin nem csak a hordókban is érlelt csúcsminőségről szól – itt bátran végigkóstolhatjuk az átlagos, szupermarketekbe szánt, de a kategóriájukban kifogástalan rumokat is. Természetes és ízesített verziókban is. Kitűnő játék összehasonlítani a különböző előállítással készült, különböző korú és ízesítésű rumokat – először csak az illatuk, majd az ízük alapján is. Így lassan igazi szakértőkké válhatunk, vagy legalábbis a cukorra ezentúl biztosan máshogy nézünk majd!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek