Több napon át ingyen járhatja be Olaszország múzeumait

Március 5. és 10. között sem az olasz, sem a külföldi látogatóknak nem kell fizetniük a belépésért az olaszországi állami múzeumokba. Az ingyenes napok után pedig további kedvezményekkel csalogatják a látogatókat.

Az ingyenes múzeumok hetéhez Olaszország összes állami múzeuma csatlakozik, és kivétel nélkül, mindenki élhet a lehetőséggel. Jó, ha tudja, hogy a Vatikáni Múzeum nem számít olasz állami múzeumnak, itt továbbra is minden hónap utolsó vasárnapján lehet ingyen nézelődni.

Ingyen leshetnek be a múzeumokbaForrás: AFP / Készítette: Alberto Pizzoli

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban ilyen kezdeményezés indul, és mostantól minden évben tartanak egy ingyenes múzeumhetet. Ezen kívül a március és október közötti időszakban, minden hónap első vasárnapján is ingyenes lesz a látogatás az állami múzeumokban. A jövőben kedvezményesen járhatnak múzeumokba a 18-25 év közötti fiatalok is, akiknek mindössze 2 euróba kerül majd a belépőjegy.

Az olaszországi intézmények közül többen is jelezték már, hogy az ingyenes vasárnapok szokását szívesen megtartanák egész évben. Ez oda vezethet, hogy nem lesz egységes rendszer, és minden olaszországi múzeumban más lesz az ingyenes nyitvatartások rendje. Ezekért a napokért érdemes az egyes múzeumok honlapját böngészni, de arra számítsanak, hogy internetes jegyvásárlás esetén a foglalási díjat ugyanúgy ki kell majd fizetni.

Az utóbbi évek tapasztalata szerint az ingyenes napokat a múzeumlátogatók 15 százaléka használta ki. A többség azonban inkább fizet, csak, hogy elkerülje a tömeget. A legutolsó, 2017-es adatok szerint az olaszországi állami múzeumokat, amelyek között a leglátogatottabb a római Colosseum, a firenzei Uffizi-képtár és Pompeji, több mint 55 millió látogató kereste fel, mintegy 200 millió eurós bevételt biztosítva az intézményeknek.    

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek