Akkora a szmog Bangkokban, hogy az iskolákat is be kellett zárni

Turistacsalogatók Bangkok Michelin-csillagos éttermei, és sokan kíváncsiak a nemrég felújítótt Wat Arun pagodára is, de a thaiföldi főváros most mégsem bizonyul a legjobb úticélnak. 400 iskolát kellett bezárni, mert a levegő hetek óta súlyosan szennyezett.

Riasztó szmog ül Bangkok felettForrás: Shutterstock / Készítette: SemPhOtO

A 12 millió lakosú Bangkokban a szálló por mértéke szerdán elérte a 86 mikrogrammot, ami már káros hatással van az emberre. A különösen veszélyes, finomszemcsés por a tüdőbe jutva akár hónapokon át a szervezetben maradhat, súlyos egészségügyi problémákat okozva. Az elmúlt hónapban Bangkok levegőminőségi mutatója gyakran túllépte a 150 pontot, amely már az egészségtelen kategóriába tartozik. Szerdán ez az érték pedig már 183 volt – írja az MTI.

Már a cukornádlét szóró drónok sem segítenek

A thaiföldi főváros hatóságai több módon is igyekeznek enyhíteni a tavaly év vége óta tartó súlyos állapotokon, egyebek mellett mintegy 50 drónnal, amelyek cukornádlét szórnak szét a levegőben. A folyadék részben megköti a szállóport, amely a régóta tartó szélcsendes időjárás miatt egyre inkább nehezíti a lakosság életét.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a mérési adatok az utóbbi egy év legsúlyosabb légszennyezettségét mutatják. Bangkokban egyre gyakoribbak az ehhez hasonló időszakok, nagyrészt azért, mert a nagyvárosban a gépjárművek száma meredeken emelkedik. A számuk jelenleg 9,8 millió, és csaknem 2 és fél millió közülük dízelüzemű.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek