Egyre többen látogatják megszállottan a működő vulkánokat

  Kezd divatba jönni az aktív vulkánok megmászása, noha egy ilyen kirándulás beláthatatlan következményekkel járhat, írja a Travel+Leisure.

  Idén egy Hawaii melletti kirándulóhajó tetejét törte át egy lávadarab, és sebesített meg 23 embert. Tavaly pedig egy 11 éves kisfiú esett bele egy vulkán kráterébe – meghalt, a neki segíteni próbáló szülőkkel együtt.

  Bármennyire is lenyűgöző a látványuk, az aktív vulkánok őrülten veszélyesekForrás: Julius Silver/Pixabay

  A veszély teljes mértékben valós, mégis egyre nő azoknak a turistáknak a száma, akik kifejezetten „vulkán vadászaton" vannak, azaz újra, meg újra megpróbálnak minél közelebb kerülni az aktív vulkánokhoz. Izlandon már annyira rossz a helyzet, hogy a helyi hatóságok azon vitáznak, hogy bejelentsék-e egyáltalán a kitöréseket, annyira sok meggondolatlan vulkán hívőt vonz egy-egy ilyen esemény.

  Vulkánokat megmászni azonban továbbra sem tilos, ha a kirándulók tapasztalt és megfontolt vezetőre bízzák magukat. Kerülni kell a lezárt területeket, és az olyan, elsőre talán vagánynak látszó megoldásokat, mint ami szintén Izlandon történt 2010-ben: a lelkes vulkánimádók egy kis csoportja felbérelt egy helyi pilótát, hogy sötétedés után vigye be őket a tiltott területekre.

  A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az események egy aktív vulkán közelében pillanatok alatt felgyorsulhatnak, és ilyenkor már nem marad idő a menekülésre.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!