Balin ismét bezárták a repteret az Agung vulkán miatt

Bezárt pénteken a nemzetközi repülőtér az indonéziai Bali szigetén az Agung vulkán fokozódó tevékenysége miatt, több ezren kénytelenek várakozni.

A helyi katasztrófavédelem adatai szerint 450 járatot töröltek, ami mintegy 75 ezer utazót érint. Ez nem az első eset az utóbbi időben: 2017 decemberében is több ezren ragadtak Balin a tervezettnél tovább, amikor a vulkán aktivitása felerősödött.

Az ausztráliai Darwinban lévő regionális megfigyelő központ adatai szerint a vulkáni hamut a széláramlatok délnyugati irányban, Indonézia legsűrűbben lakott területe, Jáva szigete felé sodorják. A vulkáni hamu komoly veszélyt jelent a légiközlekedésre, mert a finom összetételű hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

"Vulkán miatt törölve" - olvasható minden járat mellettForrás: AFP/Gede Ardiasa

Az Agung tűzhányóból szerda óta 2500 méter magasságra tör fel szürke hamu. A vulkán 1963 óta először tavaly szeptemberben kezdett el ismét működni, majd novemberben háromszor kitört. A környékén lévő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A tűzhányó tevékenysége utána fokozatosan alábbhagyott, ezért az idén februárban egy fokozattal lejjebb vitték a riasztási szintet a legmagasabbról, és 6 kilométerről 4-re csökkentették a kiürítési zóna sugarát.

A 3031 méteres tűzhányó 1963-as és 1964-es kitörései több mint 1200 életet követeltek. Indonézia a Csendes-óceán partjain végigfutó tűzgyűrűnek nevezett térség mentén helyezkedik el, amely vulkánkitöréseiről és földrengéseiről ismert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek