Bármelyik pillanatban kitörhet az izlandi Katla vulkán

Brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki. "Ez a kibocsátás a vulkán aktivitására utal" - mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója. Hozzátette: ennek a gázmennyiségnek a felszabadulását valószínűleg magma felgyülemlése okozza.

Katla vulkán 1918-as kitöréseForrás: RicHard-59 / Wikipedia

A szakértők a méréseket repülőgéppel végzik. A Katla a szigetország déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól, amely 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légiközlekedését megbénította. A Katla a történelmi adatokat nézve általában 40-80 évente tör ki, ez utoljára 1918-ban következett be.

"A Katla kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de nem tudjuk, mikor" - mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Kitöréskor a hamu akár 30 kilométer magasra is kilövellhet az atmoszférába.

A geológusok napi méréseik során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket. A nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő. Ilyinskaya figyelmeztetése szerint a kutatóknak szemmel kell tartaniuk a Katlát. "Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést" - mondta a kutató. Nem a Katla az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek. A Jekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek