Könyvhordó robotok pakolásznak Helsinkiben

Szerdán nyitotta meg kapuit Helsinki új, korszerű központi könyvtára, amelynek számos különlegessége közül az egyik a könyvhordó robotok flottája, írja az MTI. Arról nem is beszélve, hogy ha kiabálunk a terem egyik végében, azt nem lehet hallani a másik oldalon. És ez csak a kezdet.

Az Oodi - jelentése magyarul 'óda' - esténként teljes szépségében ragyogForrás: ALA Achitects/www.oodihelsinki.fi

A finn ALA Architects építésziroda által tervezett Oodi a finn főváros központjában található. Az épület csupa fa-és üvegfelület, gyűjteményében 100 ezer kötet található. Az épületben zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiók, egy mozi és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint lézervágó gépekkel felszerelt műhelyek is vannak, amelyeket ingyenesen használhatnak a látogatók.
A könyvtár egyik legizgalmasabb újdonságát jelentik a könyvhordó robotok: a világon egyedülálló szürke színű, apró kocsik folyamatosan cirkálnak az épületben és szorgosan hordják helyükre a könyveket.Az épületben nem kell csöndben maradni, csupán a tanulásra, nyugodt elvonulásra elkülönített termekben lép életbe ez a szabály. A gyerek- és a felnőtt részleg nem különül el egymástól – minden könyv az épület legfelső szintjén kapott helyet egy 50 méter hosszú, üvegfalakkal körülölelt helyiségben. Ennek a teremnek az érdekessége az akusztikája, ugyanis úgy tervezték, hogy, ha valaki kiabálni kezd az egyik végében, abból alig hallani valamit a másik végen.

A különleges akusztikájú terem csupa levegő és fény, még esős időben isForrás: Tuomas Uusheimo/www.oodihelsinki.fi
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek