13 elképesztő könyvtár, ami minden könyvmoly szívét megdobogtatja

Barokk freskók alatt, ódon karosszékben pihenve, vagy hipermodern, kívül-belül fapolcokból felépített könyvtárban olvasna szívesebben? Íme a legkülönlegesebb könyvtárak Magyarországon és a nagyvilágban.

 

Tudta, hogy ma, április 14-én van a könyvtárosok világnapja? Ennek apropóján összegyűjtöttük a világ legkülönlegesebb könyvtárait palotában berendezettől a hipermodern építészeti remekig, Budapesttől Tokióig. Annyira sok elképesztő épületben tárolja felhalmozott tudását az emberiség, hogy muszáj volt egy csomót kihagynunk közülük. Ha az öné hiányzik a listáról, írja meg nekünk!

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest

"A pesti mágnásfertály egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciának épült Wenckheim-palota több mint nyolcvan éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben épült neobarokk palotát az ezredfordulón teljes egészében restaurálták, a régi fényében tündöklő könyvtárpalotához két másik épületet is hozzákapcsoltak. Az Europa Nostra-díjjal, Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttes a régi és az új összhangjának különleges példája" – mutatkozik be honlapján a pompás budapesti könyvtár.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Anna Schwelung / Indafotó

Az épületet a patinás olvasótermekben könyvvel a kezünkben is megismerhetjük – nekünk a bölcseleti a kedvencünk fából faragott csigalépcsőivel és kristálycsillárjaival. De minden második szombaton művészettörténeti sétához is csatlakozhatunk délelőtt 11 és 12 között. Ezekre érdemes időben bejelentkezni, mert nagyon gyorsan betelnek, jelenleg júniusban van az első szabad időpont.

Helikon Könyvtár, Keszthely

A keszthelyi Festetics kastélyban található Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára. A Festeticseknek annyira fontosak voltak a könyvek, hogy a barokk kastélyhoz külön könyvtári szárnyat építtettek, a munkálatok 1801-ben fejeződtek be. A több mint 80 ezer kötetet tartalmazó gyűjteményben több könyvritkaság is van. A legrégebbi kötet Thuróczy János műve, a Chronica Hungarorum 1488-ból. A könyvek mellett különleges a könyvtár eredeti klasszicista berendezése is.

A keszthelyi Festetics kastély könyvtára, a Helikon Könyvtár (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Helikonkastely.hu

"A gyűjtemény megmenekülése annak köszönhető, hogy a második világháború alatt a Keszthelyt megszálló orosz csapatok parancsnoka, felmérve a kincsek értékét, befalaztatta a könyvtárat és a mellette lévő néhány helyiséget. Az így lezárt termekbe összegyűjtötték a legértékesebb berendezési tárgyakat, festményeket, szobrokat, porcelánokat, amelyek a többi magyar kastély berendezésétől eltérően, egyedülálló módon eredeti helyükön vészelték át a háborús időket, és ma is láthatók a kiállításon" – tudjuk meg a Helikon kastélymúzeum honlapján.

Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc

Kevesen tudják, hogy a zirci apátság épülete egy különleges könyvtárnak ad otthont. Az épület második emeletén található műemlékkönyvtárba az első könyvek az első szerzetesekkel együtt érkeztek, az 1950-es években már 65 ezer kötetet tartottak itt. A gyűjteményben sok ritkaság található meg - köztük például 70 ősnyomatvány - , főként teológiai témában.

Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Zirciapatsag.hu

Ha az intarziás berendezésű nagyterem különleges mennyezetét jól megfigyeljük, láthatjuk, hogy egy részen jelentős javítás történt. A második világháborúban egy vadászrepülő ütközött a nagyterem tetőszerkezetének, jelentősen megrongálva azt. (A mennyezetről képgalériánkban találnak fényképet.) A könyvtár csak idegenvezetővel látogatható.

A melki benedek rendi apátság könyvtára, Melk, Ausztria

A melki benedek rendi apátság az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete, aki ment már el mellette az autópályán, annak nem meglepő ez az információ, ugyanis már messziről látni a hatalmas sárga épületegyüttest.

A melki apátság könyvtára (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

"Egy bencés kolostorban a templom utáni legfontosabb helyiség a könyvtár. A melki tizenkét helyiségből áll, és két fő terme van. Könyvállománya összesen mintegy százezer kötet. A könyvtár 1888 kéziratot őriz: a legrégebbiek a 9. századból származnak. 1997-ben fedezték fel a kéziratok között a 13. századból származó Nibelung-ének egy töredékét" – írja róla a Wikipedia.

Sankt Gallen-i benedek rendi kolostor könyvtára, St. Gallen, Svájc

A melki mellett egy másik pazar benedek rendi könyvtárat is mutatunk. A svájci Sankt Gallen-i könyvtár különlegessége, hogy itt található a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteménye. Állománya mintegy 160 ezer kötetre rúg, több ezer kéziratos könyvvel. Többek között a könyvtárban őriznek egy olyan krónikát, amely beszámol a kalandozó magyarok 926. évi támadásáról.

St Gallen, Svájc (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Imagno / Europress / Getty

The Old Library, Trinity college, Dublin, Írország

Lenyűgöző méretei és felbecsülhetetlen értékű kódexei miatt jelentős a dublini The Old Library. A könyvtár a Trinity College-hez tartozik, több mint hárommillió kötetet és más ritkaságokat őriznek itt. A nagyteremben található például Írország legrégebbi, 14-15. században készült, épen maradt hárfája. És itt van a világ egyik legszebb könyve, az időszámításunk szerinti 800 körül készült Kellsi Könyv (Book of Kells) is.

Trinity College, Dublin (26 kép) (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Dea / W. Buss / Europress / Getty

A Rijksmuseum könyvtára, Amszterdam, Hollandia

Az amszterdami Rijksmuseum jelenlegi épülete 1885-ben nyitotta meg kapuit, a könyvtár is ekkor épült. Az épületet nemrég restaurálták: a munka tíz évig tartott, 375 millió euróba került, a múzeum 2013-ban nyitott újra. Ez az ország leglátogatottabb múzeuma, nemcsak a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteménye van itt, de Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

A Rijksmuseum könyvtára (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Dean Mouhtaropoulos / Europress / Getty

Stadtbibliothek (Városi könyvtár), Stuttgart, Németország

A 2011-ben átadott, Yi Architects tervezőiroda munkáját dicsérő stuttgarti Városi könyvtárat a világ egyik legszebb modern könyvtárának tartják, nem alaptalanul. A szellős, csupa fehér belső térbe a könyvek borítói és a látogatók visznek színt. A leglátványosabb rész az ötszintes központi átrium, mely "direkt megvilágítás nélkül is világos, színes festék nélkül is barátságos, nyitottsága ellenére is intim" – írja róla a The Coolist.

Stuttgarti városi könyvtár (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Ursula Sander / Getty Images

George Peabody Könyvtár, Baltimore, Maryland, USA

A George Peabody Könyvtár a baltimore-i Johns Hopkins egyetem campusán található, a nagyközönség számára teljesen nyitott. A gyűjtemény főként a 19. századra fókuszál, épületét a világ legszebb könyvtárai között tartják számon. 1878-as elkészültekor volt, aki a "könyvek katedrálisának" titulálta, írja róla a Wikipedia. A fekete-fehér márványpadlós, átriumos könyvtárcsodát legutóbb 2002 és 2004 között restaurálták, a helyreállítás költségei egymillió dollárra rúgtak.

George Peabody Könyvtár (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Buyenlarge / Europress / Getty

New York-i közkönyvtár, New York, USA

Manhattan belvárosának egyik ikonikus épülete a New York-i közkönyvtár. Az Ötödik sugárút és a 42. utca sarkán álló épület 1911-ben nyitotta meg kapuit, jelenleg négy szinten több mint hatvanezer négyzetméteren kutathatunk benne.

New York-i közkönyvtár (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: Diliff / Wikipedia

A könyvtár leghíresebb terme a 315-ös számú, központi olvasótér 16 méteres belmagasságával, óriási ablakaival, csillárjaival, hosszú faasztalaival, a falak mentén enciklopédiák, szótárak, katalógusok és évkönyvek ezreivel. A modern kor azért nem hagyta érintetlenül a termet, internetelérés és a laptopoknak konnektorok is vannak itt.

Vasconcelos könyvtár, Mexikóváros, Mexikó

Mexikóváros könyvtárát a helyi sajtó gyakran nevezi "megakönyvtárnak". A 38 ezer négyzetméteres épületet 2006-ban adták át, ám 2007-ben különböző kivitelezési hibák miatt be kellett zárni. Az amúgy is óriási költségeket felemésztő épület helyreállítására további hárommillió dollárt fordítottak. Végül 22 hónap zárva tartás után 2008 novemberében nyithatott meg újra.

Jose Vasconcelos Könyvtár, Mexikóváros (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: View Pictures / Europress / Getty

Rampur Raza könyvtár, Rampur, India

Ez a mesebeli kastélynak tűnő könyvtárépület Indiában, Rampurban található. Különleges és értékes történelmi dokumentumokat, miniatűröket, iszlám kalligráfiákat, perzsa és arab könyvritkaságokat tartanak itt. De vannak szanszkrit, hindi, urdu pastu, tamil és török nyomatok is, megközelítőleg 30 ezer kötetet tartalmaz a gyűjtemény.

Raza Könyvtár, India (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: IndiaPictures / Europress / Getty

Musashino Könyvtár, Tokió, Japán

Végezetül pedig íme a világ legkönyvtárasabb könyvtárépülete. A tokiói Musashino Művészeti Egyetem könyvtárának épületéről ugyanis nem nehéz első ránézésre kitalálni, milyen céllal épült. A japán építész, Sou Fujimoto fa könyvespolcokból álmodta meg az egész épületet.

Musashino könyvtár, Tokió (26 kép) (26 kép) Galéria: Könyvtárosok világnapjaFotó: View Pictures / Europress / Getty

"Bár a falak úgy néznek ki, mint amik arra várnak, hogy könyvekkel töltsék meg őket, valójában a magasan lévő részeket nem fogják ilyen célra használni, mert az elérésük nem megoldható" – írja róla a Tervlap.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Nézze meg 2 percben, hogyan töltik fel 52 ezer könyvvel a világ egyik legszebb olvasótermét! 
Két évig tartó felújítás után két és fél perces time lapse videón örökítették meg, hogyan töltik meg a polcokat több ezer könyvvel az éjszakákat is nappalokká téve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek