Németország legrégibb könyvtárára bukkantak a régészek

A kölni régészek úgy vélik, hogy megtalálták Németország legrégibb könyvtárát, amely az időszámításunk utáni második évszázadban épülhetett. A Római-Német Múzeum szakemberei teljesen véletlenül bukkantak a római birodalom korabeli intézményre, miközben egy protestáns templom körüli ásatáson dolgoztak. Dr. Dirk Schmitz, a kutatócsapat vezetője szerint egykor mintegy 20 000 papírusztekercset tárolhattak a könyvtár polcain, amely valószínűleg egy kilenc méter széles, húsz méter hosszú, kétemeletes épület lehetett - írja a BBC.

Forrás: Hi-fly Foto/Roman-Germanic Museum of Cologne

Marcus Trier, a Római-Német Múzeum igazgatója hozzátette, maguk is bizonytalanok voltak abban, hogy pontosan mire bukkantak. Először valamiféle közösségi térnek hitték a romokat. Amikor azonban azonosították a falak "szokatlan, barlangszerű" struktúráját, amelyet összevetettek néhány, abból a korból származó intézménnyel, köztük a hasonló külső jegyekkel rendelkező, híres epheszoszi könyvtárral (i.sz. 106-ban épült), akkor megbizonyosodtak arról, hogy feltételezésük helyes volt: ezek a romok tényleg a legrégibb német könyvtár nyomait őrzik. Ezt követően egyre több leletet, köztük az intézmény kisebb fülkéit és tárolóit is megtalálták, amelyekben a több ezer pergamen- és papirusztekercset őrizték évszázadokon keresztül. 

Forrás: Hi-flyFoto/Roman-Germanic Museum of Cologne

A régészeti kutatócsoport és a múzeum vezetősége most azt tervezi, hogy a romok maradványainak egy részét még tovább vizsgálják, de aztán a területen épülő új protestáns templom épület részévé teszik, és megnyitják a látogatók előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek