Turisztikai érdekességek olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön

  A következő megálló mellett mostantól a környékbeli utcákról szóló érdekességek is olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön lévő monitorokon. Geolokáció, open data és a város saját online enciklopédiája szolgáltatják az adatokat.

  Augusztus vége óta a közelben található utcákról is olvashatnak érdekességeket a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai. A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön ugyanis – egészen októberig – nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az Irisgasse mellett elhaladók megtudhatják például, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik. 

  Infoscreen egy bécsi villamosonForrás: Johannes Zinner/Johannes Zinner

  Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia több mint 40 ezer szócikket tartalmaz, és folyamatosan aktualizálják, bővítik.

  A sokadszorra is a világ legélhetőbb városának választott osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető ezen a címen. Ezek felhasználásával már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek nemcsak a bécsiek, de sok esetben a turisták életét is megkönnyítik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!