Hangulatos és praktikus egyben: Bécsben gyalogos passzázsok nyíltak

Az osztrák fővárosban járva lépten-nyomon átjáróházak keresztezik a gyalogosok útját. Bécs város vezetése a belső udvarok bejáratánál kihelyezett táblákkal a gyors gyalogos közlekedés megkönnyítése mellett az egykoron élet zajától zsibongó passzázsok felfedezésére hívja a járókelőket.

A huszadik században a társasházakban kialakított belső udvarok láncolatának kulturális hagyománya és divatja Párizsból indult el. Az osztrák fővárosban közel hétszáz ilyen átjáróház található, amelyek csak gyalogosan érhetőek el. Talán a leghíresebb a Raimundhof patinás épületének alsó szintje, amely a Mariahilferstraße-t a Windermühlgasse-val köti kössze. A régen pezsgő élettel teli passzázsok létezése a gyalogos közönség számára azonban mára már szinte teljesen feledésbe merült.

Valószínűleg az új passzázsokban is megjelennek majd a hangulatos kávézókForrás: Flickr.com

Bécs város vezetése februárban három összefüggő udvarsor kijelöléséről döntött: a Praterstraße 42 és a Czerningasse, a Gentzgasse 21 és a Währinger Straße, valamint a Sünnhof belső udvarát, a Landstraßer Hauptstraße 28 és az Ungargasse közötti átjárót nyitotta meg a belvárosban gyalogosan közlekedők számára. A járókelők a passzázsok elején kihelyezett kék színű táblákon nemcsak a belső udvarok nyitvatartási idejéről, valamint a társasházak házirendjéről tájékozódhatnak, hanem a belvárosi háztömbök kerülőútjairól és így az utca forgatagának elkerülésével megspórolt időről is információt kaphatnak.

Programözön Bécsben

Az idén biztosan senki sem keveredik "véletlenül" Bécsbe, mert annyi érdekes, kulturális programmal készül az osztrák főváros.

Egyrészt kezdődik a kulturális tavasz, melynek középpontjában Mozart és a zsidó női sorsok állnak, miközben a város egész évben, több programmal ünnepli a szecesszió századik születésnapját. Művészetrajongók eredjenek a modernizmus nyomába, az akvarellek szerelmeseinek pedig az Albertinában a helye. Budapest és Bécs közös építészeti örökségét mutatja be egy másik tárlat.

Nem véletlenül lesz újra meg újra Bécs a legélhetőbb város a világon. Az osztrák főváros vezetése nem pihen: a gyalogos közlekedést különböző stratégiai intézkedésekkel kívánja ösztönözni, a járókelők számára megnyitott belső udvarok kijelölése is ezt a célt is szolgálja. „Egy modern és fenntarható város abban is mérhető, hogy a gyalogosok mennyire kényelmesen és biztonságosan tudnak az életterükben mozogni" - nyilatkozta Petra Jens, Bécs város gyalogos közlekedéséért felelős megbízottja.

A Freyung passzázsForrás: Flickr.com

További passzázsok megnyitásáról az átjáróházakat használó gyalogosok véleményének és igényeinek felmérését követően döntenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek