A szétdobált cigarettacsikkek ellen küzdenek a horvát tengerparton

  Papír cigarettacsikk gyűjtő poharakat helyeztek ki a horvát tengerpart több strandjára is, Pag-szigetén. A természetvédők arra kérik a turistákat, hogy ezekbe dobják a csikkeket, ne a kavicsok közé, ahonnan a madarak és a halak gyomrába kerül, sőt, a parton játszó kis gyerekekre is veszélyt jelenthet - írja a horvát Slobodna Dalmacija lap.

  Pag-sziget egyik strandja madártávlatbólForrás: wikipédia / készítette: Jardaize

  A strandoló gyerekek gyakran felszedík kíváncsiságból a kavicsok között heverő csikkeket, sőt az is előfordul, hogy a szájukba kerül - ezzel akár betegségeket is összegyűjthetnek a tengerparton. De nem csak az emberre jelentenek veszélyt az elhajigált cigaretták: a madarak el is pusztulhatnak a lenyelt csikkektől, de a halaknak is végzetes lehet.

  A népszrűbb strandokon naponta háromszáz turista is megfordul, akik közül fele aktív dohányos, tehát elképzelhetik egy nyári szezon alatt mennyi csikk kerül a természetbe. Most a strandokon figyelmeztetőtáblákkal és kihelyezett hamutartókkal igyekeznek megfékezni az effajta környezetszennyezést.

  Míg a horvátok az imént említett módon próbálják megóvni a környezetüket, a franciák ennél hatékonyabb módszerekkel kísérleteznek:  varjúkat tanítottak be a csikkek összegyűjtésére, és ötven helyi strandról a dohányzó fürdőzőket határozottan kitiltották.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!