A Tadzs Mahalnál nem időzhet többé tovább három óránál

Egy újabb hely, ahol túl sok a turista: India népszerű látványosságánál is intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a látogatók ne csak egymás sarkát tapossák, de élvezhessék is az élményt.

Kapaszkodjon meg, mert nem akármilyen számok következnek: csúcsszezonban a Tadzs Mahalnál naponta ötvenezer turista fordul meg, egész évben pedig összesen hétmillióan keresik fel – írja az Independent.

Az esetek többségében ilyen látvány fogadja a turistát a Tadzs MahalnálForrás: Flickr.com

A külföldi turisták 1000 rúpiát (nagyjából négyezer forintot) fizetnek a látogatásért, a SAARC és BIMSEC országok (melyek közé a közeli Banglades és Sri Lanka is tartozik) lakói ennek csupán a felét, a helyi turisták pedig egészen alacsony összeget, mindössze kétszáz forintot fizetnek ugyanezért. Ennek megfelelően az indiaiak hatalmas tömegekben érkeznek ide.

Tovább ront a helyzeten, hogy 15 év alatt a belépés ingyenes, és ez a jövőben is így marad, viszont aki három óránál tovább szeretne itt időzni, annak mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Az ellenőrzés a kijáratnál zajlik majd: itt újra le kell adni a belépőt, mely alapján – ha a három óra már letelt – felárat kell fizetni a kilépéshez, ennek pontos összegét a hírekben nem határozták meg. Mint a vezetőség elmondta a Sky News hírcsatornának, ha az akció sikeres lesz, akkor nem kell majd létszámbeli korlátozást életbe léptetniük a Tadzs Mahalnál.

Nem ez az első népszerű turistalátványosság egyébként, mely ezt a taktikát alkalmazza a látogatók számának csökkentése érdekében: nemrégiben a Plitvicei-tavak Nemzeti Park gondolta újra árait.

Az ilyen képekhez holtszezonban kell érkezniForrás: Flickr.com

A muszlim Dzsahán sah által néhai felesége emlékére építtetett remekmű egyébként nem szerepel az Uttar Prades állambeli turisztikai brosúrában. Ennek oka, hogy az állam nacionalista érzelmű tartományi minisztere a látványosság túlzsúfoltsága miatt kivette a brosúrából – sokak szerint döntésének nem ehhez, sokkal inkább vallási előítéleteihez van köze. A Tadzs Mahal egyébként 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek