Európa legnépszerűbb városaiban helyiek lázadoznak a turisták ellen

Bizony, egyre több helyen forrongnak a lakók azért, mert életterük egyszerűen túl népszerű lett a turisták körében. Európa sok városában válaszolt is erre a városvezetés, és komoly szabályokat vezettek be azért, hogy az illetlen viselkedést megfékezzék, vagy egyszerűen csökkentsék a látogatók számát. Érdemes körültekintőnek lennie, ha az alábbi helyekre készül.

A nyár nem mindenkinek jelent egyet a felhőtlen nyaralással. Egyre több helyen lépnek fel panasszal azok a helyiek, akik kénytelenek lakóhelyükön turisták végeláthatatlan áradatát elviselni – írja a Culture Trip.

Az elmúlt hetekben Európa több városa is tiltakozástól volt hangos. A lakók kifogásolják az ésszerűtlenül növekvő lakásárakat, a túlzsúfolt utcákat és azt, hogy a turizmus anyagi előnyeit egyesek élvezik, mások pedig nem. Íme néhány hely, ahová jobb nem menni mostanában, ha nem akar összeütközésbe kerülni a helyiekkel.

 

Velence

 

Olaszország legnépszerűbb városában, ahol ötvenötezer lakosra naponta hatvanezer turista jut, már júliusban tüntettek. Kétezer helyi lakos vonult az utcákra, és az ingatlanárak növekedése mellett többek között a turizmusnak a környezetvédelemre gyakorolt negatív hatása miatt tiltakoztak. A városvezetés reagál ezekre a tiltakozásokra: újabb és újabb megoldásokkal keményít be a turistáknak.

Egy átlagos nap a Szent Márk térenFotó: Michael - portrayinglife.com / Flickr.com

Milánó

 

Bárt itt nyilvános fellépésre még nem került sor, a városvezetésnek bizony meggyűlik a baja a helyiek panaszáradatával. Ezért hivatalosan is betiltotta a szelfibotokat, az üvegpalackokat, a petárdát/tűzijátékot és a szemetelést, egyszerűen antiszociálisnak bélyegezve őket. Pedig a divat egyik fellegvárát mi is jó szívvel ajánlanánk, mint egy olyan helyet, amely képes kellemes meglepetéseket okozni.

 

Róma

 

A város, ahová a magyarok többsége vágyik, kevéssé viszonozza ezt az érzést. Az egyik jele annak, hogy elegük van az éjszaka az utcákon mulatozó nyaralókból, az, hogy betiltották az éjszakai alkoholfogyasztást, illetve a köztéren, üvegpalackból történő ivászatot. Ennek célja elsősorban az, hogy a helyiek életminősége némiképp javuljon. Ezenkívül tilos a szökőkutakban fürödni is – ezt súlyos összegekkel büntetik.

Alig látni a fától az erdőt, azaz a turistáktól a Güell-park szépségétFotó: mimi / Travelo

 

Barcelona

 

A katalán főváros graffitisei nem rejtik véka alá a véleményüket: egyre több helyen bukkannak fel „turisták, húzzatok haza" és a „turizmus gyilkol" értelmű feliratok. A vandalizmus legdurvább esete, amikor egy turistabusznak kiszúrták a gumijait, és spray-vel lefestették az ablakait, de más turistajárművek, kerékpárok is támadás áldozatául estek már. A helyiek kifogásolják, hogy csillagászati összegeket kell fizetni a lakásbérlésért, ráadásul előfordul, például a gót negyedben, hogy több kiadó szoba áll a turisták rendelkezésére, mint ahányban laknak. Pedig Barcelona egyike azoknak a helyeknek, ahol többek között élmény enni.

 

Mallorca és Ibiza

 

Az illegális és Airbnb lakáskiadók súlyos bírságokra számíthatnak a két népszerű spanyol szigeten, ahol a graffitisek szintén akcióba lendültek már, sőt, néhány turistákkal tömött étterem előtt füstbombákat robbantottak. A helyiek attól tartanak, hogy a turizmus egyfajta vidámparkot csinál a szigetekből, ahol a turisták jól érzik magukat, a helyieknek viszont nem jut levegő. Tavaly augusztusban egyetlen nap alatt kétmillió turista fordult itt meg – ez épp a duplája a szigetek lakosságának.

 

Dubrovnik

 

Horvátországba is rekordszámú turista érkezett 2016-ban, és Dubrovnik városa is intézkedéseket vezetett be, hogy a városmagban egyidejűleg tartozkodó látogatók számát korlátozzák, ezenkívül a Dubrovnik öblébe beengedett tengerjáró hajók számát is napi ötről kettőre csökkentették. A város népszerűsége többek között az itt forgatott hollywoodi produkcióknak köszönhető, mint a legújabb Robin Hood, illetve a Trónok harca sorozat. A fürdőruhás turistákat egyébként már tavaly is megbírságolta a város.

A pompás Hvar-nak is elege lett az ittasan dorbézoló turistákbólFotó: Lovro Rumiha / flickr

Hvar-sziget

 

A horvát üdülősziget az elmúlt években Ibizáéhoz fogható népszerűségre tett szert, azaz hatalmas partyszigetté alakult. Ez nem kerülte el a helyiek figyelmét sem, és az idén már elege lett a szigetnek a pucéran mulatozó turistákból, akiknek 600 eurós büntetés jár a szabály megszegéséért. Köztéren csak az fogyasszon alkoholt, akinek ez megér 700 eurót, a városban decens trikó nélkül megjelenő turisták pedig 500 eurós bírságra számíthatnak.

 

Amszterdam

 

A turizmus ellen ágáló holland aktivisták a Booking.com ügyvezetőjének háza előtt tartottak demonstrációt, mondván, jelentősen megdrágultak az ingatlanok, és egyes utcák közveszélyesen zsúfolttá váltak a rengeteg látogató miatt. A graffitisek szintén akcióba lendültek a tömegturizmus megfékezését sürgetve olyan házfalakon, melyekről tudvalevő, hogy illegálisan kiadják őket külföldieknek.

Életkép egy izlandi termálfürdőből - nem tűnik túl kellemesnekFotó: James A. Sugar / Getty Images Hungary

Reykjavík

 

Izlandnak mondhatni ambivalens érzései vannak a turizmussal kapcsolatban: a népszerű sziget egyrészt megadóztatja a turistákat, másrészt olyan fejlesztéseket hajt végre, melyek kifejezetten a turistáknak kedveznek, például üdülőfalut épít népszerű látványossága mellé. A turizmus itt azóta dübörög, hogy a 2008-as gazdasági válság teljesen csődbe vitte az országot, de úgy tűnik, a sziget nem tud megbirkózni a turizmus környezeti és társadalmi hatásaival. A helyiek haragját a közelmúltban olyan esetek váltották ki, amikor turisták a szabadban végezték dolgukat, illetve egy esetben még egy kisbárányt is elloptak, hogy aztán szabad tűzön, nyárson süssék meg.

 

Tovább is van, mondjuk még?

A fenti csupán néhány példa egy globális jelenségre, a teljesség igénye nélkül. Mielőtt utazik, érdemes tájékozódni, hol mit illik, és mit nem. Firenzéből például kilocsolják a város közterein falatozó látogatókat, egy skót szigeten szintén turistaadót készítenek elő, hogy így csökkentsék a turisták számát, és a horvát Krka-vízesésnél is korlátozzák az egyidőben a látványosságnál tartózkodó fürdőzők számát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek