Banksy nem bírt magával: visszatért New York-ba és alkotott

Banksy öt éve nem alkotott az Egyesült Államokban, de most visszatért egy ütős alkotással: a legendás Houston Bowery falon állított emléket egy bebörtönzött török művésznőnek.

A Zehra Doğan újságírónővel történt igazságtalanság elleni tiltakozás egy huszonegy méter hosszú falat borít be – írja a Condé Nast Traveler. A művésznőt tavaly ilyenkor börtönözték be a török hatóságok, bűne az volt, hogy akvarellt festett a Nusaybin nevű kurd faluról. Miután feltöltötte a képet a közösségi médiára, letartóztatták, és két év kilenc hónap szabadságvesztésre ítélték. Banksy graffitijét a bebörtönzés egyéves évfordulóján leplezték le. A New York Times szerint a művésznő nem tud Banksy őt érintő tiltakozásáról.

A teljes falszakasz és az alkotásForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Johannes Schmitt-Tegge

A graffitiben közreműködött egy korábban szintén bebörtönzött graffitiművész, Borf is. A falon látható vonások száma megegyezik a napok számával, amit a festőnőnek cellában kell töltenie, egy helyen pedig ő maga látszik a rácsok mögött. A fal aljára a művészek csupa nagybetűvel a Free Zehra Doğan (azaz: Szabadítsátok ki Zehra Doğant!) feliratot festették.

Az évforduló napján, múlt csütörtökön a falra kivetítették magát a szóban forgó akvarellt is, azzal a felirattal, hogy "Két év kilenc hónap huszonkét nap börtönbüntetést kapott ezért a festményért". 

Az újságíró a rács mögöttForrás: NurPhoto/Avalon/NurPhoto/Dennis Van Tine

"Őszintén együttérzek vele. Én ennél sokkal provokatívabb képeket is festettem már" – olvasható Banksy-nek a New York Times-nak küldött közleményében. Új alkotása is valószínűleg szúrja majd néhányak szemét, de reméljük, nem jár úgy, mint néhány éve egy angliai graffitije, mely nagyon népszerűvé vált, ismeretlenek pedig eltávolították.

Ha pedig áthatotta a graffiti-láz, egészen különleges programban lehet mostanában része az érdeklődőknek Budapesten: mobilalkalmazás segítségével nyomkereső játékra indulhatnak, és digitális falfestéseket kutathatnak fel a városban, melyek az észtek hétköznapjaiba engednek betekintést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek