Tudja, mi az a holdszivárvány? Elmondjuk, hol láthatja

Tudja, mi az a holdszivárvány? Elmondjuk, hol láthatja

Hallott már a holdszivárványról? Eláruljuk: mint neve is mutatja, nem a Nap, hanem a Hold fénye hozza létre ezt a különlegességet. A bbc.com összegyűjtött néhány helyet, ahová érdemes elutazni, mert többé-kevésbé garantált, hogy itt megcsodálhatjuk.

Viktória-vízesés: holdszivárvány és csillagokFotó: By CalvinBradshaw (http://photos.calvinbradshaw.com) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16220080 / Wikipedia

A szivárványhoz vízpárára és fényre van szükség, a Viktória-vízesésnél mindkettő megtalálható. Az alábbi videót elindítva dőljünk hátra, várjuk meg, míg lemegy a nap, és máris láthatjuk.

Alapszabály, hogy a teliholdat megelőző három, illetve az azt követő két napban nagyobb eséllyel láthatunk holdszivárványt, mint máskor. A jelenséget azért csak kevés helyen csíphetjük el a világban, mert a vízesések sokszor szurdokokban találhatók, ahová a Hold fénye nem jut el. Itt próbálkozhatunk még: Kentucky-ban a Cumberland-vízesésnél, Hawaii aktív lávafolyásai felett vagy a kaliforniai Yosemite-vízesésnél a tavaszi hóolvadás idején. A kevesebb fény miatt egyébként a holdszivárvány inkább fehérnek, mint színesnek látszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek